Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum procedam la impozitarea penalitatilor platite unui nerezident?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tranzactii artificiale, nerezidenti, plata dobanzi, penalitati, certificat rezidenta fiscala

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei firme din Germania care detine 100% din capitalul social al unui SRL din Romania. Firma din Germania factureaza cu titlu de dobanzi catre un SRL romanesc, dar in realitatea reprezinta penalitati pentru plata cu intarziere a facturilor emise anterior catre SRL romanesc (vezi art. 117 lit. j), coroborat cu art. 124 alin. (19) din Codul Fiscal).


Vom stabili astfel daca firma din Romania este scutita la plata acestei facturi de impozitul pe venit obtinut de nerezidenti. De asemenea, in cazul in care prezinta certificat de rezidenta fiscala in Germania pentru 2013, vom vedea care va fi impozitul de retinut sau de calculat de catre firma romana in ce priveste plata facturii de dobanzi pentru intarziere la plata.

Avand in vedere prevederile art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, organele fiscale pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al acesteia. Mai mult, in cazul in care tranzactiile sau o serie de tranzactii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca facand parte din domeniul de aplicare al conventiilor de evitare a dublei impuneri.

Prin tranzactii artificiale se intelege tranzactiile sau seriile de tranzactii care nu au un continut economic si care nu pot fi utilizate in mod normal in cadrul unor practici economice obisnuite, scopul esential al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obtine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.

Mai mult, avand in vedere aplicarea conventiei pentru evitarea dublei impuneri determinata de prezentarea certificatului de rezidenta fiscala, trebuie subliniat faptul ca in mod expres prevederile art. 11 alin. (5) din cuprinsul acesteia, definind dobanzile, exclud din sfera acestora penalitatile pentru plata cu intarziere.

De altfel, avand in vedere contextul, chiar si in lipsa aplicarii conventiei, suma platita va trebui analizata din perspectiva definitiei dobanzii prevazuta la art. 124 indice 19 din Codul fiscal
care la teza a doua exclude, de asemenea, penalitatile pentru plata cu intarziere din sfera dobanzilor.

In aceste conditii consideram ca nu sunt intrunite conditiile pentru aplicarea regimului de scutire prevazut de art. 117 lit. j) din Codul fiscal. Astfel, din perspectiva art. 115 lit. k) din Codul fiscal dar si a certificatului de rezidenta fiscala prezentat vor fi aplicabile prevederile art. 7 din Conventia pentru evitare a dublei impuneri, veniturile platite societatii nerezidente nefacand obiectul impunerii in Romania.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum procedam la impozitarea penalitatilor platite unui nerezident?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016