keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cifra de afaceri pe alt cod CAEN. Ce consecinte exista pentru societate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, activitati secundare, cod caen, cifra de afacerilegea 31/1990, codul civil

Cifra de afaceri pe alt cod CAEN. Ce consecinte exista pentru societate? Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati X cu un cod CAEN principal declarat la Registrul Comertului, a carei cifra de afaceri este cu precadere pe alt cod CAEN care de asemenea apare in lista de coduri CAEN declarate la Registrul Comertului pentru societate. Vom stabili, in consecinta, ce implicatii/sanctiuni/obligatii apar cu privire la situatia de mai sus.



Solutia consultantului:

Conform art.206 din Codul civil, persoana juridica poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice.
 
Art. 207 stabileste ca, in cazul activitatilor care trebuie autorizate de organele competente, dreptul de a desfasura asemenea activitati se naste numai din momentul obtinerii autorizatiei respective, daca prin lege nu se prevede altfel.


Actele si operatiunile savarsite fara autorizatiile prevazute de lege sunt lovite de nulitate absoluta, iar persoanele care le-au facut raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege.

Astfel, societatea poate efectua operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectelor de activitate. In cazul activitatilor care trebuie autorizate de organele competente, dreptul de a desfasura asemenea activitati se naste numai din momentul obtinerii autorizatiei respective, daca prin lege nu se prevede altfel.
 
In cazul societatilor cu raspundere limitata, conform art. 7 din Legea 31/1990 Legea societatilor comerciale, unul dintre elementele pe care trebuie sa le cuprinda actul constitutiv este obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale.
 
In situatia in care societatea isi schimba domeniul sau activitatea principala apreciem ca aceasta trebuie sa intreprinda demersurile necesare schimbarii obiectului principal de activitate.
 
Din punct de vedere fiscal nu are nicio relevanta daca activitatile desfasurate sunt aferente obiectului principal de activitate ori obiectelor secundare, nici ponderea acestora.

Tranzactiile efectuate trebuie sa respecte cadrul legal existent. Acestea se vor incadra din punct de vedere fiscal in functie de specificul si particularitatile acestora, de modul de desfasurare, indiferent daca sunt aferente obiectului principal ori obiectelor secundare de activitate ale societatii. In caz contrar autoritatile fiscale pot reincadra forma tranzactiilor in conformitate cu prevederile art. 11 din Codul fiscal.

Potrivit acestuia, la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul acestui cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

In cazul in care tranzactiile sau o serie de tranzactii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca facand parte din domeniul de aplicare al conventiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzactii artificiale se intelege tranzactiile sau seriile de tranzactii care nu au un continut economic si care nu pot fi utilizate in mod normal in cadrul unor practici economice obisnuite, scopul esential al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obtine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016