Tags: schimb valutar, omfp 2780/2017, activitati secundare
Prin OMFP 2780/2017 publicat in M.Of. 898 din 15.11.2017 au fost aduse modificari si completari ordinului 664/2012 privind autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, altele decat cele care fac obiectul supravegherii Bancii Nationale a Romaniei.
Dintre modificarile/completarile aduse mentionam:
Au fost completate prevederile privind amplasarea punctelor de schimb valutar. Conform noilor reglementari, nu pot fi infiintate puncte de schimb valutar amplasate in garaje, chioscuri, containere, alte constructii similare, in locuri izolate, la etajele sau subsolurile cladirilor cu destinatie de locuinta si nici in spatii fara acces public direct. In situatia in care punctul de schimb valutar propus urmeaza a fi organizat in spatii situate in cadrul imobilelor cu destinatia de locuinta, spatiul propus trebuie sa fie situat la parterul acestora si sa indeplineasca cerintele prevazute de legislatia in vigoare pentru organizarea activitatilor cu scop comercial in cadrul imobilelor cu destinatia de locuinta. Prin exceptie, pot fi infiintate puncte de schimb valutar amplasate in chioscuri, containere sau alte constructii similare, in punctele de trecere a frontierei.
In spatiul punctului de schimb valutar pot functiona mai multe ghisee ale aceleiasi entitati.In cazul caselor de schimb valutar, in spatiul punctului de schimb valutar nu poate functiona mai mult de o entitate si nu pot fi desfasurate alte activitati, cu exceptia celor ce pot fi desfasurate de casa de schimb (activitati principale -CAEN 6612, activitati secundare CAEN 6619), nici de catre entitatea autorizata si nici de catre alte persoane fizice ori juridice.
Se prelungeste termenul de comunicare a modificarilor intervenite in cazul schimbarii administratorilor, actionarilor semnificativi sau asociatilor entitatii autorizate care detin parti sociale cel putin intr-un procent egal cu cel necesar pentru un actionar semnificativ, de la 5 la 10
zile lucratoare. Termenul de comunicare este de 10 zile lucratoare de la data la care au intervenit modificarile, urmand a se solicita in termen de 10 zile calendaristice de la comunicare avizele organelor de politie.
Completari cu privire la obligatiile de indeplinit la incetarea definitiva a entitatilor, pentru situatiile in care se inceteaza activitatea de schimb valutar, in toate punctele de schimb valutar organizate, in unul sau mai multe puncte de schimb valutar, dar nu in toate punctele de schimb valutar organizate, ori in situatia in care o entitate autorizata sa desfasoare activitate de schimb valutar detine un singur punct de schimb valutar si decide incetarea definitiva a activitatii de schimb valutar in cadrul acestuia.
Inlocuirea Anexei nr. 3 la ordin ce reglementeaza documentele necesare pentru obtinerea autorizatiei de schimb valutar/codului statistic aferent punctului de schimb valutar.
de
Irina DumitrescuEconomist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<