Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri realizate din strainatate. Cum procedam pentru evitarea dublei impuneri?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, regim impozitare, certificat rezidenta fiscala, conventie evitare dubla impunere

In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati, persoane juridice, care are un contract de intermediere cu o societate din UE, tot persoana juridica. Societatea din Romania gaseste clientii, intocmeste comenzile catre firma partenera din UE, iar facturarea produselor se face direct clientilor din Romania. In baza contractului incheiat, societatea romaneasca emite o factura pentru comisionul pe care trebuie sa-l incaseze de la firma partenera din UE si suporta cheltuielile cu transportul produselor din tara societatii nerezidente in Romania. Ca urmare a primit o factura de la societatea partenera pentru produsele transportate in Romania; pe factura este scris transport.

Vom stabili daca societatea din Romania este obligata sa plateasca impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti, precum si daca firma are nevoie de certificat de rezidenta fiscala din celalalt stat membru pentru aplicarea conventiei.

Regimul de impozitare a venitului platit unui nerezident este reglementat de legislatia statului de sursa a venitului. Asadar, impozitarea venitului realizat de scatre societatea romana depinde de prevederile aplicabile in celalalt stat si in concordanta cu locul de realizare a venitului. In cazul in care societatea din Romania prezinta certificatul de rezidenta fiscala, vor fi aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri in cadrul careia veniturile din comisioane au, de regula, un tratament distinct.

Astfel, veniturile de aceasta natura fac obiectul impunerii, insa le este aplicata o cota de impozit de regula mai mica decat cea din legislatia interna a statului respectiv. Este insa posibil ca in conventia aplicabila sa nu fie reglementat expres venitul din comision facandu-se aplicabile doar prevederile referitoare la beneficiile intreprinderii, desigur daca este prezentat certificatul de rezidenta fiscala.

In acest caz venitul realizat nu va mai fi impus in statul de sursa a venitului, ci doar in cel de rezidenta al societatii care il realizeaza - Romania.

In concluzie, urmeaza ca platitorul de venit sa informeze societatea asupra eventualelor obligatii de plata, iar prin comunicarea certificatului de rezidenta fiscala va fi facuta aplicabila Conventia pentru evitare a dublei impuneri incheiata intre cele doua state.

In aceasta situatie societatea romana va putea face aplicabile dispozitiile cunoscute ale conventiei fara a mai lasa aplicabila doar legislatia tarii straine.

Pe baza conventiei si a modului de realizare a venitului vor fi identificate care dintre mecanismele de impunere mentionate mai sus vor fi aplicabile.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri realizate din strainatate. Cum procedam pentru evitarea dublei impuneri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016