Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare marfuri cu amanuntul cu plata ulterioara. Bonul fiscal se emite corect la livrarea bunurilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: marfa, comert cu amanuntul, plata ulterioara, oug 28/1999, legea 571/2003, codul fiscal

Analizam, prin randurile urmatoare, situatia unui magazin care are ca obiect de activitate vanzarea cu amanuntul, pentru a stabili daca acesta poate livra marfa catre persoane fizice, cu plata ulterioara, la un anumit termen prevazut in contract. In situatia in care acest lucru este posibil, vom vedea daca bonul fiscal se emite la livrarea bunurilor sau la incasarea acestora. In concret, vom face referire la prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 28/1999.

Raspuns:

Potrivit art 1 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

" (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala".

Utilizatorii au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate si, la solicitarea acestora, le vor elibera si factura fiscala, in conditiile prevazute de Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.
(art 2 din HG 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale).

Analizand aceste prevederi legale, rezulta faptul ca operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul direct catre populatie, au obligatia emiterii bonului fiscal pentru toate livrarile efectuate,  indiferent de modalitatea de incasare (in numerar,ordin de plata, card, cec sau tichet ), iar la solicitarea clientilor au obligatia emiterii si a facturii fiscale.

In situatia in care contravaloarea bunurilor livrate se va incasa ulterior, conform contractelor incheiate, societatea are obligatia emiterii bonului fiscal in momentul livrarii bunurilor cu mentiunea"plata ulterioara in numerar ".

Veniturile se vor inregistra in contabilitate in baza Raportului Z, in care nu trebuie cuprinse vanzarile cu plata ulterioara.
In momentul incasarii contravalorii bunurilor livrate,  clientilor li se va elibera o chitanta, in baza careia se va efectua inregistrarea incasarii in Registrul de casa.  

Inregistrari contabile

1. livrarea marfurilor cu plata ulterioara pe baza de bon fiscal
 4111"Clienti"=   %
  707"Venituri din vanzarea marfurilor"
 4427"TVA colectata"

2. incasarea contravalorii marfurilor livrate,  pe baza de chitanta
5311"Casa in lei " =   4111"Clienti"
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare marfuri cu amanuntul cu plata ulterioara. Bonul fiscal se emite corect la livrarea bunurilor?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 23 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016