Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: distribuire si plata de dividende de catre o persoana juridica romana catre un nerezident persoana juridica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2010
Tags: dividende, impozitul pe dividende, nerezident, impozit pe profit

STUDIU DE CAZPrezentat de Pompiliu Racoviceanu,Expert InfoTVA.roIntrebare:Tipul operatiunii: distribuire si plata de dividende de catre o persoana juridica romana catre un nerezident persoana ...

STUDIU DE CAZ
Prezentat de Pompiliu Racoviceanu,
Expert InfoTVA.ro

Intrebare:
Tipul operatiunii: distribuire si plata de dividende de catre o persoana juridica romana catre un nerezident persoana juridica.
 
 Partile implicate in operatiune:
1. Platitiorul este o persoana juridica romana, infiintata ca SRL, platitoare de impozit pe profit fara posibilitatea unei optiuni de exceptare(1991)
2. Beneficiarul este o persoana juridica straina
- infiintata in Cipru  conform art.20' alin.(1) lit.s) Cod Fiscal);
- este rezidenta a statului Cipru in sensul Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si Cipru;
- plateste impozit pe profit sau un impozit similar in Cipru;


- detinea  46% din capitalul platitorului (societatea romana), incepand cu Ianuarie 1991.
 
 Situatia de fapt: Pentru anul 2005, persoana juridica romana a decis distribuirea dividendelor catre toti actionarii persoane fizice si juridice (rezidente si nerezidente).
 
Anul aprobarii situatiilor financiare este 2006. Aceste dividende au fost platite catre nerezident persoana juridica in data de 27.03.2007, iar impozitul pe dividende a fost platit la 13.12.2006. 
 
 1)  Poate societatea sa ceara restituirea impozitului pe dividende platit la 13.12.2006 pentru dividendele platite la 27.03.2007 pentru persoana juridica din Cipru care la data platii venitului indeplinea toate conditiile de art.117 lit. h)?
 
Raspuns

Conform pct. 10 alin. 4 din Normele metodologice date in aplicarea art. 117 lit. h din Codul fiscal, care transpune jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, intra sub incidenta scutirii prevazute la lit. h si dividendele distribuite si platite dupa data de 1 ianuarie 2007, chiar daca acestea sunt distribuite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare anului 2007, in masura in care beneficiarul dividendelor indeplineste conditiile prevazute de lege.

In cazul prezentat este vorba de dividende distribuite inainte de data de 1 ianuarie 2007 (in anul 2006), dar platite dupa data de 1 ianuarie 2007, ceea ce face ca speta sa nu se incadreze intocmai in prevederile pct. 10 alin. 4 din Normele metodologice. In plus, mai exista un handicap, impozitul a fost retinut si platit in anul 2006 (banuim ca a fost si declarat ca atare, de vreme ce a fost platit), iar conform prevederilor art. 116 alin. 5 din Codul fiscal, asa cum erau ele in vigoare in anul 2006, impozitul se calcula si se retinea doar la momentul platii venitului din dividende.

Totodata, obligativitatea platii impozitului pentru dividendele distribuite si neplatite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care au fost distribuite a fost introdusa pentru nerezidenti doar incepand cu anul 2007, cand art. 116 alin. 5 din Codul fiscal a fost modificat prin art. 1 pct. 73 din Legea nr. 343/2006.

Ulterior, prevederile modificate ale art. 116 alin. 5 au fost preluate la art. 116 alin. 4, in baza modificarilor aduse prin O.U.G. nr. 109/2009. Ca atare, dividendele nerezidentilor neplatite in anul 2006 nu trebuiau impozitate, iar impozitul nu trebuia platit in data de 13.12.2006.

Se poate incerca sa depuneti o declaratie rectificativa la luna din anul 2006 pentru care ati declarat impozitul platit in data de 13.12.2006 si o alta declaratie rectificativa pentru luna martie 2007, cand ati platit dividendele nerezidentilor si, ulterior, sa solicitati restituirea impozitului retinut invocand scutirea prevazuta de art. 117 lit. h din Codul fiscal.

Este foarte probabil ca organele fiscale sa refuze restituirea, invocand faptul ca dividendele nu au fost distribuite dupa data de 1 ianuarie 2007, ci anterior acestei date. De asemenea, pot invoca si faptul ca impozitul a fost retinut si platit inainte de data de 1 ianuarie 2007, iar plata ulterioara a dividendelor (in martie 2007) si depunerea de declaratii rectificative s-ar fi facut in mod intentionat, pentru a abuza de prevederile legii referitoare la scutire.

In concluzie, societatea poate sa ceara restituirea impozitului de dividende, insa sansele pentru a beneficia de restituire sunt foarte reduse.

Baza legala:
Codul Fiscal art.116 alin. (4), respectiv art.117 lit. h).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Studiu de caz: distribuire si plata de dividende de catre o persoana juridica romana catre un nerezident persoana juridica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016