Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta aduce in atentia contribuabililor persoane fizice si juridice modificarile aduse de O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, cu privire la impozitul pe dividende, ce intra in vigoare incepand cu data de 01 ianurie 2023.
Astfel, conform noilor prevederi, impozitul pe dividende se majoreaza de la 5% la 8% stabilindu-se prin aplicarea cotei asupra dividendului brut platit, declararea si plata efectuandu-se in aceleasi conditii ca si pana acum.
Impozit pe dividende in 2023
Aceste prevederile nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
• persoana juridica beneficiara a dividendelor:
- detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
- este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate in nume colectiv», «societate in comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
- plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
• persoana juridica care plateste dividendele:
- este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate in nume colectiv», «societate in comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
- plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.
Prevederile mentionate se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Vladescu anunta sfarsitul cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileDepune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statDividende 2018. Impozitul ramane la fel, CASS se majoreazaImpozitarea veniturilor pe dividendeANAF: Rezultatele actiunilor de inspectie fiscala din luna octombrie 2022Ultimele articole
Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Acordare dividende interimare la 31.12.2022. Impozitul va fi de 5% sau de 8%?Modificarile aduse Codului Fiscal de Legea 370/2022: impozit micro, impozit venit persoane fizice, dividendeCe taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETADistribuire dividende in 2022, cu plata ulterioara a acestora. Ce cota de impozit se aplica?
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"