Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans in baza de proforma pentru achizitie intracomunitara. Cum gestionam situatia?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: tva, inregistrari contabile, proforma, autoturism, cheltuieli, monografia, factura

In ce priveste inregistrarile facute la achizitia unui autoturism dintr-un alt stat UE, in baza unui avans pentru care se emite proforma, avem cazul unui SRL din Romania, platitor de TVA, inscris in Registrul operatorilor intracomunitari. SRL-ul achizitioneaza un autoturism din Germani si primeste o factura PROFORMA pentru plata avansului de 10.000 EURO in cursul lunii iunie, urmand ca factura finala sa fie emisa in iulie.


Se va stabili cand va raporta SRL-ul roman operatiunea in D 390 ca achizitie intracomunitara, precum si care va fi monografia contabila aferenta avansului si achizitiei autoturismului.

Conform pct. 17 alin. 2 din Normele metodologice date in aplicarea art. 135 din Codul fiscal, daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri (fapt generator reprezentat de momentul livrarii bunurilor), inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 135 alin. 2 din Codul fiscal.

Daca vorbim de o factura proforma, trebuie tinut cont de functiile acesteia. Astfel, factura proforma nu are caracter comercial, fiind doar o forma de prefacturare, o "invitatie" adresata  clientului de a achizitiona si de a plati in avans bunuri si servicii.

Ea este document care promite clientului sau ii confera garantia ca, daca va plati, va cumpara marfa cu specificatia si la pretul promis. De asemenea, ea poate avea rolul de a justifica plata, insa trebuie urmata obligatoriu de factura care sa ateste livrarea sau prestarea ori de factura de avans (daca prin proforma s-a urmarit incasarea unui avans).

Pentru emitent, poate juca rolul unei "oferte" comerciale, dar si de incasare in avans a bunurilor sau serviciilor, ca masura de siguranta, insa, odata incasata suma, furnizorul/prestatorul este obligat sa emita factura (de avans sau definitiva, dupa caz), cu exceptia prevazuta la pct. 72 alin. 1 din Normele metodologice conform careia furnizorul nu are obligatia de a emite facturi pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri.

Prin urmare, daca furnizorul comunitar nu a optat pentru emiterea facturii in vederea incasarii avansului, faptul ca a emis o proforma nu are nicio relevanta din punct de vedere fiscal, achizitia intracomunitara avand loc la momentul emiterii facturii (considerata finala) din luna iulie, cand trebuie raportata si in declaratia recapitulativa 390 VIES.

Monografia contabila:


- acordarea si plata avansului catre furnizor in luna iunie

 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" = 404 "Furnizori de imobilizari" si 404 "Furnizori de imobilizari" = 5124 "Conturi la banci in valuta" – curs la data platii sau direct 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" = 5124 "Conturi la banci in valuta"

- diferente favorabile rezultate din evaluarea la sfarsitul lunii a avansurilor acordate in valuta

232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" = 765 "Venituri din diferente de curs valutar" (sau pentru diferente nefavorabile 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar" =  232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale")

- achizitia autoturismului pe baza facturii finale din luna iulie

2133 "Mijloace de transport" = 404 "Furnizori de imobilizari" – curs la data facturarii

- decontarea valorii avansului acordat furnizorului

404 "Furnizori de imobilizari" = 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale"

- inregistrarea diferentelor favorabile/nefavorabile de curs valutar

404 "Furnizori de imobilizari" = 765 "Venituri din diferente de curs valutar" sau 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar" =404 "Furnizori de imobilizari"

- inregistrarea TVA aferenta achizitiei intracomunitare

4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" (daca TVA este deductibila limitat se face, suplimentar, inregistrarea 2133 "Mijloace de transport" = 4426 "TVA deductibila" pentru 50% din TVA care este nedeductibila).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Avans in baza de proforma pentru achizitie intracomunitara. Cum gestionam situatia?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016