Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In mod sigur unii dintre noi nici nu existau la data la care Romania a aderat la Conventia internationala pentru facilitarea importului de mostre comerciale si de material publicitar, incheiata la ...
In mod sigur unii dintre noi nici nu existau la data la care Romania a aderat la Conventia internationala pentru facilitarea importului de mostre comerciale si de material publicitar, incheiata la Geneva la 7 noiembrie 1952. Este vorba despre decretul nr. 567 din 9 iulie 1968, publicat In M.Of. nr. 90 din 9 iulie 1968.
De aici se desprinde rolul mostrelor si al materialului publicitar: sunt importante atat pentru a face cunoscuta o marfa cat si pentru a demonstra ca marfa promovata este avantajoasa prin calitate si competitivitatea pretului.
Mostrele, indiferent de valoarea lor, nu pot fi folosite decat pentru obtinerea de comenzi si nu pot fi vandute sau Inchiriate In tara In care au fost importate.
Mostrele pot fi expediate catre potentiali cumparatori prin posta sau pot fi preluate In bagaje de catre angajatii care se deplaseaza la targuri si expozitii internationale.
Pentru a Incadra corect bunurile livrate In categoria mostrelor, va recomandam sa cititi orientativ si prevederile O.M.F.P. nr. 2220/2006 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri (M.Of. nr. 1037 din 28 decembrie 2006).
In acest act normativ veti regasi definirea mostrelor prezentate drept "orice articol reprezentand un tip de bun al carui mod de prezentare si cantitate, In cazul bunurilor de acelasi tip sau de aceeasi calitate, exclud orice posibilitate de utilizare a acestuia In alt scop decat cel al obtinerii de comenzi", a targului comercial si a evenimentelor similare "expozitii, targuri, prezentari si evenimente similare din sfera comertului, industriei, agriculturii sau artelor mestesugaresti".
Practic, in cadrul unei firme se poate sa va aflati In doua situatii: cand transmiteti mostre sau cand primiti mostre. Mostrele pot sosi din state membre sau din state terte si pot fi expediate In state membre sau In state terte.
Expedierea mostrelor
1. Ce acte trebuie intocmite pentru a expedia mostrele ?
Avand in vedere faptul ca acordarea cu titlu gratuit a mostrelor In cadrul unor campanii promotionale, fie pentru Incercarea produselor, fie pentru demonstratii la
punctele de vanzare nu reprezinta o livrare de bunuri, este suficient sa Intocmiti un aviz de Insotire a marfurilor si o factura proforma cu valoarea in valuta a
mostrelor.
In aceste documente trebuie sa mentionati la destinatar manifestarea expozitionala sau targul la care participa firma dvs. In calitate de expozant.
Aceleasi documente se intocmesc si In situatia In care oferiti gratuit aceste produse pentru testarea de catre diverse firme potential-cumparatoare. Instructiunile de intocmire ale avizului de Insotire a marfurilor se regasesc In O.M.F.P. nr. 2226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Avizul se intocmeste si in alte situatii decat pentru livrarea de bunuri numai daca acest fapt a fost stabilit prin procedurile proprii ale firmei dvs. Aveti deci posibilitatea sa consemnati acest mod de utilizare a avizului pe care va trebui sa Inscrieti mentiunea " fara factura, mostre pentru ……".
Pentru a demonstra organului de inspectie fiscala ca livrarea de bunuri sub forma de mostre nu are caracter comercial, va recomandam sa prezentati si alte documente justificative ale operatiunii: comanda, contract, cerere de oferta, oferta, invitatie de participare la un targ sau expozitie si orice alte documente pe care le considerati utile.
Pentru mostre nu se emit facturi, motiv pentru care nu se raporteaza In declaratia recapitulativa privind livrarile intracomunitare.
Importul mostrelor
Mostrele din import sunt scutite de taxe vamale si TVA, fapt ce rezulta din normele privind scutirea pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal aprobate prin O.M.E.F. nr. 2220 din 22 decembrie 2006 mentionat anterior.
La articolul 142 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal este reglementat importul definitiv de bunuri care Indeplinesc conditiile pentru scutire definitiva de taxe vamale, in baza urmatoarelor reglementari internationale:
Regulamentul 918/83/CEE al Consiliului, din 28 martie 1983, pentru stabilirea unui sistem comunitar privind exceptarile de la taxa vamala, publicat In Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 105 din 23 aprilie 1983;
Directiva 83/181/CEE a Consiliului, din 28 martie 1983 care reglementeaza la randul ei articolul 14 (1) (d) al Directivei 77/388/CEE privind scutirea de plata a taxei pe valoarea adaugata la importul final al anumitor marfuri, publicata In Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 105 din 23 aprilie 1983;
Directiva 69/169/CEE a Consiliului, din 28 mai 1969, privind armonizarea prevederilor stabilite prin legi, regulamente sau actiuni administrative referitoare la exceptarea de la impozitul pe cifra de afaceri si accizele la import pentru calatoriile internationale, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 133 din 4 iunie 1969, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Directivei 78/1035/CEE a Consiliului, din 19 decembrie 1978, privind exceptarea de la taxele de import a micului trafic de bunuri cu caracter necomercial din statele nemembre, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 366 din 28 decembrie 1978.
Importul bunurilor destinate promovarii comertului este reglementat la capitolul 9, sectiunea 1, art. 68 care reglementeaza faptul ca este scutit de la plata TVA importul de mostre de bunuri cu valoare neglijabila care pot fi folosite numai pentru obtinerea unor comenzi de bunuri de tipul celor reprezentate de mostre.
Autoritatile vamale au posibilitatea sa conditioneze scutirea de la plata TVA de distrugerea acestora dupa utilizare. Distrugerea se poate face prin rupere, perforare sau marcare clara care nu poate fi stearsa, cu conditia ca astfel de operatii sa nu distruga calitatea de mostra.
La sectiunea 2, articolul 69 si articolul 70 din cadrul acestui ordin, este reglementat si regimul vamal al materialelor tiparite si materialelor publicitare. In categoria materialelor publicitare se cuprind: cataloagele, listele de preturi, instructiunile de utilizare sau brosurile legate de:
a) bunurile destinate vanzarii sau Inchirierii de catre o persoana stabilita Intr-o tara terta;
b) servicii oferite de o persoana stabilita In alt stat membru;
c) transportul, asigurarea comerciala sau serviciile bancare oferite de o persoana stabilita Intr-o tara terta.
Pentru a beneficia de scutire, materialele publicitare trebuie sa Indeplineasca urmatoarele conditii:
1. sa prezinte In mod clar denumirea firmei care produce, vinde sau Inchiriaza bunurile, ori care presteaza serviciile la care se refera materialele publicitare;
2. fiecare lot trebuie sa contina maxim un document sau o copie din fiecare document daca este alcatuit din mai multe documente. Loturile care contin mai multe copii ale aceluiasi document trebuie sa aiba o greutate bruta care nu depaseste un kilogram;
3. sa nu fie expediate In loturi grupate de la acelasi expeditor pentru acelasi destinatar.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"