Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Cum facem amortizarea pentru un aututurism second-hand?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: second-hand, amortizare, imobilizari, durata de utilizare, amortizarea imobilizarilor

In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta o societate Societatea a achizitionat la 24.10.2014 un autoturism second-hand pentru transport persoane. Avand in vedere ca data primei inmatriculari a fost in 21.09.2011, vom vedea cum se calculeaza amortizarea si daca se ia in calcul durata normala de functionare ramasa din cei 6 ani ca DNF pentru un mijloc de transport.


De asemenea, daca valoarea amortizarii calculata in functie de DNF ramasa depaseste 1500 lei, stabili daca diferenta reprezinta chletuiala nedeductibila, precum si in ce mod se inregistreaza in contabilitate aceasta diferenta.

In conformitate cu prevederile pct. 110 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor.
 
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza din punct de vedere contabil si fiscal, incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.
 
Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004, cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
 
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. In consecinta, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.

Potrivit informatiilor cuprinse in Sectiunea III –"Alte precizari", punctul 3 din acest catalog,
- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
- in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.

Pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna, incepand cu data de 01 februarie 2013.

Prin Legea 168/2013 sunt introduse exceptii de la limitarea cheltuielilor cu amortizarea, daca mijloacele de transport se inscriu in oricare din urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Prin urmare, daca autoturismul respectiv nu se incadreaza in exceptiile mai sus mentionate, cheltuiala deductibila  cu amortizarea este limitata la 1500 lei/luna.

Presupunand ca amortizarea calculate lunar va fi 1600 lei/luna, inregistrarea contabila va fi:
                                                % 2813 "Amortizarea mijloacelor de transport"
6811 Cheltuieli cu amortizarea mijl. de transport - analitic deductibil
6811 Cheltuieli cu amortizarea mijl. de transport -analitic nedeductibil

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Cum facem amortizarea pentru un aututurism second-hand?":
Rating:

Nota: 4.65 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016