Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Principalele schimbari efectuate se refera la urmatoarele aspecte aferente taxei pe valoarea adaugata:
1. Nu este considerata prestare de servicii utilizarea bunurilor, altele decat bunurile de capital, in folosul propriu al persoanei impozabile sau al personalului sau pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere potrivit art. 145 indice 1 din Codul Fiscal - art. 129 alin. (4) lit. a).
2. Prevederea privind stabilirea exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansului se extinde si la avansurile incasate pentru plata importurilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente importului - art. 134 indice 2 alin. (2) lit. b).
3. Se defineste livrarea unei constructii noi care nu este scutita de TVA ca fiind si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei sau a partii din constructie, astfel cum aceasta este stabilita printr-un raport de expertiza, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii - art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4).
4. Pentru achizitia vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, precum si pentru achizitia de combustibil destinat utilizarii acestor vehicule, se acorda dreptul de deducerea taxei in proportie de 50%. Exceptiile pentru care se acorda integral dreptul de deducere a TVA raman neschimbate. Prevederile mentionate se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a vehiculelor rutiere motorizate, inainte de data de 1 ianuarie 2012, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 ianuarie 2012 inclusiv - art. 145 indice 1 alin. (1) partea introductiva.
5. Se stabileste faptul ca nu sunt considerate bunuri de capital activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani precizandu-se mai clar ca durata de utilizare va fi inteleasa ca durata de amortizare fiscala; activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital la locator/finantator daca limita minima a duratei normale de utilizare este egala sau mai mare de 5 ani - art. 149 alin. (1) lit. a).
Cartea Verde a Contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
6. Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul anului precedent nu depaseste plafonul de scutire (35.000 euro) sau cel determinat proportional cu data ramasa pana la finele anului pentru cea infiintata in cursul anului, poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga. Solicitarea se depune la organele competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv - art. 152 alin. (7) si (7 indice 2).
7. Persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125 indice 1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca efectueaza in Romania oricare dintre urmatoarele operatiuni: importuri de bunuri, operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul Fiscal (inchirierea de bunuri imobile), daca opteaza pentru taxarea acestora; operatiunile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul Fiscal (livrarea de cladiri) daca acestea sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune - art. 153 alin. (4).
8. Se introduce in Codul Fiscal prevederea referitoare la stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor comerciale cu sediul activitatii economice in Romania infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului - art. 153 alin. (7 indice 1).
9. Organele fiscale competente anuleaza din oficiu inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA pe langa situatiile in care contribuabilul este declarat inactiv sau a intrat in inactivitate temporara si in urmatoarele cazuri :
- daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data comunicarii deciziei de anulare de catre organele fiscale competente (atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilit prin decizie a organului fiscal competent ramas definitiv in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz);
- daca nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de taxa, din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare semestrului calendaristic;
- daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare;
- daca persona nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, la solicitarea persoanei impozabile sau din oficiu de catre organele fiscale competente;
- in situatia scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in cazul contribuabililor care nu au depasit plafonul de scutire, la solicitarea persoanei impozabile.
Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA, astfel:
- din oficiu, de la data la care a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, in cazul persoanelor impozabile declarate inactive sau intrate in suspendare temporara;
- la solicitarea persoanei impozabile in situatia in care aceasta sau asociatii/administratorii acesteia au avut fapte inscrise in cazierul fiscal si au fost anulate, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA;
- la solicitarea persoanei impozabile in situatia in care aceasta nu a depus decontul de taxa pe parcursul unui semestru calendaristic, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, pe baza prezentarii deconturilor de taxa nedepuse la termen si a unei cereri motivate din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa; Daca respectiva situatie reprezinta prima abatere, persoanele impozabile vor fi inregistrate in scopuri de TVA, daca indeplinesc toate conditiile, numai dupa o perioada de 3 luni de la anularea inregistrarii. in situatia in care, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA situatia se repeta, organele fiscale vor anula codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare;
- la solicitarea persoanei impozabile, in situatia in care scoaterea din evidenta s-a datorat depunerii de deconturi in care nu sunt inscrise achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice, cel mai tarziu in cursul lunii urmatoare celei in care a solicitat inregistrarea, data inregistrarii in scopuri de TVA fiind data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. Organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare daca persoana impozabila nu depune o cerere de inregistrare in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la data anularii.
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA cu exceptia celor inactivi, celor care au solicitat scoaterea din evidenta pentru nedepasirea plafonului de scutire si celor care nu erau obligati sa se inregistreze in scopuri de TVA, nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (1 indice 1) si (1 indice 3) din ordonanta, respectiv nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada respectiva, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada respectiva - art. 153 alin. (9) si (9 indice 1).
10. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va organiza Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata. Registrele vor fi publice si se vor afisa pe websiteul ANAF - art. 153 alin. (9 indice 2).
11. Se introduce posibilitatea ca persoanele impozabile pentru care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA in situatia nedepasirii plafonului de scutire si care nu au efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau au efectuat ajustari incorecte, sa depuna o declaratie privind sumele rezultate ca urmare a ajustarilor TVA efectuate conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 sau privind corectia ajustarilor efectuate. Persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat in toate celelalte situatii mentionate la art. 153 alin. (9) din ordonanta, trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunile impozabile efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are cod valabil de TVA - art. 156 indice 3 alin. (9) si (10).
12. La solicitarea inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari de catre societatile comerciale se va solicita cazierul judiciar numai pentru asociatii ce detin mai mult de 5% din capitalul social - art. 158 indice 2 alin. (15).
13. Se extind masurile de simplificare la livrarea mai multor categorii de deseuri, astfel:
- livrarea de deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv livrarea de produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
- livrarea de reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau aliajele lor;
- livrarea de deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
- livrarea materialelor prevazute mai sus dupa prelucrarea/transformarea acestora prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare in lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat alte elemente de aliere - art. 160 alin. (2) lit. a).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Jurnale TVA. Ce includem in noua structura din Jurnalul de Cumparari?Declaratii fiscale cu termen in ianuarie 2015. Cand le depunem?Din 16 august incepe sesiunea de inregistrare a cererilor pentru ajutoarele de minimisCe va insemna schimbul automat de informatii pentru domeniul fiscal din 2015?Marti, 27 decembrie 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394Ultimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Cum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TransportE-TVA: Ar putea fi PROROGATA pana la 1 iulie 2025 obligatia de transmitere a verificarii diferentelor la RO e-TVAProiect OUG privind E-Factura: Din 2025 identificarea prin CNP va fi optionalaFacturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseArticole similare
MODIFICARI CODUL FISCAL pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulSe modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriOG nr. 8 din 2013 | Impozit nerezidenti si pe reprezentantele firmelor straineModificarile TVA din Codul fiscal de la 1 septembrie 2013. Vezi lista completa!Codul fiscal se modifica drastic din 2017. Cum arata noile modificari?Ultimele articole
Noile contributii, impozite si deduceri valabile din 2018. Anuntul facut de GuvernCum se va modifica de la 1 ianuarie 2018 Codul fiscal?ANAF: Modificari ale Codului fiscal aduse de Legea nr.136/2017Cele mai recente modificari din legislatia fiscala aduse de OUG 3/3017, Legea nr. 1/2017 si HG 1/2017Modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017, au fost anuntate de ANAFArticole similare
Factura emisa pentru prestari servicii catre firma straina. Cum inregistram?Client dintr-un stat non-UE: Achizitie si prestari servicii proiectare. Regim fiscal TVAPRESTARE SERVICII electronice pe teritoriul national de firma neinregistrata in scopuri de TVA. Ce obligatii exista?Tratament TVA pentru servicii facturate pentru persoane fizice si juridice din state terteTratament fiscal TVA pentru PRESTARE SERVICII electronice catre diversi beneficiariUltimele articole
Controale ANPC. Din 1 iunie 2024 au fost verificati peste 800 de operatori economici de pe litoralMonografie contabila bacsis 2023. Exemplu util de monografie contabila pentru inregistrarea bacsisuluiEmitere autofacturi pentru achizitii de servicii intermediere. Tratament TVAPRESTARE SERVICII electronice: Ce obligatii TVA au persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVACorectare factura pentru PRESTARE SERVICII. Se aplica regimul special de scutire?Articole similare
Anulare inregistrare in scopuri de TVA dupa majorarea plafonului de scutireAchizitie din UE autoturisme second hand si livrarea acestora. Ce conditii exista pentru aplicarea regimului marjei?Se modifica normele privind scutirea de TVATratamentul privind TVA al cheltuielilor accesorii recuperate de la client. Care e monografia contabila?TVA aferent facturilor de achizitie care se refera la spatiile unde am optat pentru scutireUltimele articole
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitateInformare ANAF: Agricultorii pot beneficia de o compensatie in cota forfetara, in anumite conditiiDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVAAplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariAplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"