Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Iata cele mai noi modificari privind voucherele de vacanta. Analiza consultantului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: modificari, vouchere vacanta, bugetele, cheltuieli, 2015, anul fiscal

In Monitorul Oficial nr. 481 din 01.07.2015 a fost publicata Legea nr. 173/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea unor termene prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta.


Actul normativ modifica cadrul legislativ care reglementeaza voucherele de vacanta, principala modificare constand in posibilitatea emiterii voucherelor si pe suport de hartie dupa ce anul trecut aceasta posibilitate fusese eliminata.

Aceasta modificare a aparut ca urmare a faptului ca Autoritatea Nationala pentru Turism nu dispune de fondurile necesare realizarii platformei on-line de emitere a voucherelor de vacanta.
Institutiilor publice le este permis in continuare sa acorde vouchere de vacanta atat functionarilor publici cat si salariatilor. Totusi, conform art. 8 alin. (5) din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, in bugetele pe anul 2015 ale institutiilor si autoritatilor publice nu se prevad sume pentru acordarea  vocherelor de vacanta personalului din cadrul acestora.
In mediul privat, angajatorii vor acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Cum in prezent salariul minim este de 1050 de lei, aceasta inseamna ca se vor putea acorda astfel de vouchere in limita a 6.300 de lei.

Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie sunt: 10, 20, 30, 40 si 50 lei.
Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Voucherele de vacanta sunt integral suportate de catre angajator.

Voucherele de vacanta emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar. Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, in cazul in care voucherul a fost emis pe acest tip de suport.

Contravaloarea  voucherelor de vacanta se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.

Potrivit art 296 indice 15 lit o) din Codul fiscal tichetele de vacanta acordate potrivit legii, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

Prin urmare, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii si al impozitului pe venit daca sunt acordate potrivit legii.
Angajatorii vor putea sa acorde vouchere de vacanta indiferent daca in anul fiscal anterior au obtinut sau nu profit sau venit, dupa caz.

Institutiile publice, societatile nationale, companiile nationale si societatile reglementate de Legea nr. 31/1990 la care statul este actionar unic sau actionar majoritar, precum si regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajatilor proprii prime, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, numai sub forma voucherelor de vacanta.

Potrivit art. II din  Legea 173/2015, prin exceptie regiile autonome, societatile si companiile nationale, precum si societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori detin o participatie majoritara, pot acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca in vigoare, pana la data expirarii acestuia, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate.
 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Iata cele mai noi modificari privind voucherele de vacanta. Analiza consultantului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016