Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ce priveste restituirea taxelor platite la inmatricularea autovehiculelor, mentionam ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 175/29.03.2013, a fost publicat Ordinul ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice si al viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile.
Redam astfel, prin cele ce urmeaza, cele mai importante modificari privind procedura de restituire a taxei platite pentru un autovehicul care, din diferite motive, nu s-a mai inmatriculat.
In cazul in care inmatricularea autovehiculului sau transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul inmatriculat nu a fost efectuata, suma reprezentand taxa achitata/timbrul de mediu pentru autovehicule achitat, se restituie la cererea contribuabilului.
Procedura se utilizeaza in situatia in care autovehiculul pentru care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu, nu a fost inmatriculat din diferite motive.
In aceasta situatie se regasesc si contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante potrivit Legii nr. 9/2012 si nu au efectuat inmatricularea autovehiculului pana la 15.03.2013, data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
Restituirea taxei neutilizate se efectueaza in baza unei cereri de restituire depusa la organul fiscal competent de catre contribuabilul indreptatit sa solicite aceasta taxa. Cererea trebuie sa fie insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei. Documentul trebuie sa aiba inscrisa mentiunea "taxa neutilizata" si sa fie semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari vehicule.
Dupa primirea cererii de restituire, organul fiscal verifica plata si eventualele restituiri aprobate si procedeaza la restituirea sumei conform art. 117 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In situatia in care, contribuabilul care solicita restituirea figureaza cu obligatii fiscale restante, din suma stabilita a fi restituita se compenseaza obligatiile fiscale pana la concurenta celei mai mici sume.
Daca suma de restituit este mai mare decat obligatiile fiscale restante diferenta se restituie contribuabilului. In cazul contribuabililor persoane juridice restituirea se face numai prin decontare bancara in contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar in cazul contribuabililor persoane fizice restituirea se efectueaza fie in contul bancar indicat de acestia, fie in numerar, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume. Restituirea in numerar se face pe baza unei programari comunicata contribuabilului prin instiintarea de restituire intocmita de unitatea Trezoreriei Statului si comunicata de organul fiscal competent.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Raportarea prin declaratia 390. Mijloc fix pentru folosinta temporaraArticole similare
Noile norme pentru eliberarea adeverintei pentru inmatricularea autovehiculelorArticole similare
Noutati importante cu incidenta fiscala in intervalul 9-15 aprilie 2016Noutati in Monitorul Oficial, Partea I numerele 803, 804, 805, 806, 807Mai multe acte FISCALE pot fi emise de ANAF fara a fi semnate si stampilate( Ordinul 362/2022)Cursul pentru calculul accizelor in 2013, folosit si pentru TIMBRUL DE MEDIUIti primesti banii inapoi pe TIMBRUL DE MEDIU! Fa o cerere de restituire!Ultimele articole
Buletin informativ ANAF: 6 noutati fiscale publicate in Monitor la final de aprilie 2023Au fost aprobate normele metodologice de restituire a sumelor reprezentand taxe de mediu pentru autoturisme si autovehiculeA fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehiculeANAF informeaza! Cum poate fi restituita taxa AUTO contribuabililorPrin OUG 93/2022 vor fi restituite contribuabililor sumele achitate privind anumite taxe pentru autoturisme si autovehiculeArticole similare
Inregistrarea in scopuri de TVA. REMINDER! 12 august este termenul pentru depunerea mai multor Declaratii si FormulareOrdonanta 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Opinia consultantului fiscal Adrian BentaTVA pentru un transport (import sau export) de marfa in afara UE26 iunie e termenul pentru mai multe OBLIGATII FISCALEOrdinul 2202/2015 include Procedura de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea 209/2015Ultimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAVeniturile obtinute din CHIRII sunt venituri impozabile. Ce OBLIGATII FISCALE au persoanele fiziceANAF a publicat lista contribuabililor cu OBLIGATII FISCALE RESTANTE la 30 septembrie 2024Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completarePana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"