Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii intracomunitare. Firma neplatitoare de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: prestari servicii intracomunitare, firma neplatitoare tva, achizitie intracomunitara, cod 390 vies

O societate neplatitoare de TVA face traduceri pentru firme din UE. Societatea a obtinut cod special de TVA si s-a inscris in ROI. In cazul in care firma pentru care face traduceri este platitoare de TVA vom stabili daca societatea trebuie sa plateasca TVA si daca are unele obligatii declarative.

Solutia consultantului:

Firma din Romania presteaza un serviciu intracomunitar pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii serviciului este considerat locul unde este stabilit beneficiarul. Indiferent de faptul ca beneficiarul serviciului este sau nu este o firma inregistrata in scopuri de TVA, prestatorul din Romania aplica acelasi tratament fiscal considerand ca:

-    aplica regimul special de scutire de la art. 152 din Codul fiscal deoarece nu a realizat o cifra de afaceri peste 220.000 lei cu un echivalent de 65.000 euro;
-    presteaza un serviciu neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiar conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun de TVA.
 
Trebuie retinut faptul ca singura obligatie a prestatorului din Romania este de a raporta valoarea serviciului prestat prin declaratia cod 390 VIES numai in luna calendaristica in care realizeaza astfel de operatiuni. De asemenea, prestatorul din Romania trebuie sa comunice fiecarui beneficiar din CEE codul de inregistrare in scopuri de TVA precedat de simbolul RO obtinut de la autoritatea fiscala din Romania in vederea raportarii prin sistemul VIES a valorii serviciului primit.
 
Beneficiarul care nu este inregistrat in scopuri de TVA in regim normal este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala competenta din statul sau de rezidenta doar pentru achizitia intracomunitara a serviciului prestat de catre firma din Romania. Daca prevederile legislatiei fiscale din statul membru al beneficiarului sunt armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006, beneficiarul ar avea urmatoarele obligatii privind TVA, similare obligatiilor pe care le-ar avea o firma din Romania care ar efectua achizitia intracomunitara a aceluiasi tip de serviciu:
-    daca este inregistrat in scopuri de TVA, sa aplice regimul de taxare inversa;
-    daca nu este inregistrat in scopuri de TVA, sa achite TVA bugetului statului membru pe teritoriul caruia isi desfasoara activitatea economica, in mod aplice regimul de taxare inversa;
 
Referitor la modalitatea de raportare a operatiunii de achizitie intracomunitara de servicii, fiecare beneficiar stabilit in afara teritoriului Romaniei are obligatia sa respecte prevederile legislatiei fiscale aplicabile pe teritoriul statului sau de rezidenta. In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu toate statele membre impun raportarea achizitiilor intracomunitare de servicii, similar declaratiei cod 390 VIES impuse prin legislatia fiscala din Romania. In concluzie, trebuie sa aveti in vedere ca fiecare beneficiar trebuie sa indeplineasca obligatiile fiscale care ii revin fata de autoritatea fiscala care i-a eliberat un cod valid de TVA, fie in regim normal, fie doar pentru efectuarea unei achizitii intracomunitare de servicii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii intracomunitare. Firma neplatitoare de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016