keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul colectarii si valorificarii deseurilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 29 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, taxare inversa, deseuri

Valabil la 30.08.2011 - Pentru ca procedura de aplicare a TVA-ului in cazul societatilor care au ca obiect de activitate colectarea si valorificarea deseurilor reciclabile nu a fost dezbatuta in mod cuprinzator pana in momentul de fata in ceea ce priveste spetele introduse anterior, va fi supus dezbaterii cazul unei astfel de societati care colecteaza deseuri supuse taxarii inverse. Aceeasi societate a achizitionat deseuri, din 2009 si pana in prezent, de la contribuabili declarati inactivi, fiind emise facturi fara evidentierea TVA, doar cu mentiunea ca se aplica taxarea inversa. Cum va fi tratat TVA-ul aferent acestor tranzactii dat fiind faptul ca nici societatea in cauza nu a platit TVA pentru tranzactii? In ce masura ar putea aceasta societate sa fie obligata la plata TVA-ului aferent facturilor emise?

In fapt, in cazul unei inspectii fiscale partiale privind TVA exista acest risc de a plati diferente suplimentare de plata TVA stabilite de catre organul de inspectie fiscala prin anularea dreptului de deducere a TVA inregistrat in evidenta contabila si fiscala in debitul contului 4426 prin formula 4426 = 4427. Practic, prin anularea acestui drept de deducere, suma inregistrata in creditul contului 4427 se transforma in TVA de plata.
 
In calitate de cumparator, firma  raspunde solidar cu vanzatorul pentru neindeplinirea obligatiei privind colectarea TVA in baza prevederilor art. 151^2 alin. (1) lit. b) prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca beneficiarul este tinut raspunzator individual si in solidar pentru plata taxei, in situatia in care furnizorul emite o factura cu date incorecte sau incomplete cu privire la denumire, adresa, cod de inregistrare in scopuri de TVA, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare. Se considera ca informatia cu privire la codul TVA al furnizorului este incorecta deoarece in perioada de inactivitate codul de inregistrare in scopuri de TVA este anulat. Din acest motiv, furnizorul nu se mai poate comporta ca o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA astfel incat pentru livrarea efectuata sa aplice masurile de simplificare pentru tranzactiile cu deseuri feroase si neferoase in baza prevederilor art. 160 alin. (2) lit. a). Conditia aplicarii acestui regim de taxare este ca ambii parteneri sa fie inregistrati in scopuri de TVA. in situatia prezentata, aceasta conditie nu este indeplinita.
 
Se recomanda ca o societate sa verifice lista contribuabililor declarati inactivi, publicata pe site www.anaf.ro pentru a evita consecintele negative legate de faptul ca:
1) un contribuabil inactiv nu mai are dreptul sa mai emita facturi sau alte documente similare;

2) facturile emise in regim de interdictie nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal in sensul ca un bun sau un serviciu facturat de catre un contribuabil inactiv nu reprezinta pentru cumparator sau beneficiar cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil iar suma TVA inscrisa pe factura emisa nu poate fi dedusa, indiferente de faptul ca a fost achitata sau inregistrata prin formula 4426 = 4427.
 
In acest sens, prin Codul fiscal se face precizarea ca autoritatile fiscale nu iau in considerare atat tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv cat si tranzactiile efectuate de un contribuabil declarat inactiv .
 
Prin Codul fiscal sunt inserate urmatoarele restrictii pentru tranzactiile derulate cu un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala este suspendat si anulat:

- d.p.d.v. al impozitului pe profit sunt considerate nedeductibile cheltuielile
inregistrate in baza unui document emis de un contribuabil inactiv, aspect reglementat in mod expres prin art. 21 alin. (4 ) lit. r) "cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;"
 
- d.p.d.v. al TVA, un contribuabil declarat inactiv este anulat din oficiu din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, caz in care nu mai poate emite facturi.

Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016