Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Schimbarea perioadei fiscale in cazul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, achizitie intracomunitara, achizitie serviciu, schimbare perioada fiscala

Valabil la 12.09.2011 - In ceea ce priveste declararea TVA-ului, normele in vigoare sunt aplicate in functie de mai multe prevederi aferente unei game variate de situatii. Una dintre acestea este si cea in care o societate este platitoare TVA la trimestru si intampina neclaritati in privinta procedurii de declarare a TVA-ului. Aceasta societate nu a efectuat niciodata o operatiune de achizitie si livrare intracomunitara, iar in luna august primeste o factura de bilete de avion de la o companie cu sediul intr-o tara UE. In consecinta, data fiind situatia, se va vedea daca se va schimba perioada fiscala de declarare a TVA-ului si daca pentru achizitia de serviciu amintita va fi intocmita si declaratia VIES.

Trebuie stiut, inca de la bun inceput, ca TVA-ul se va declara tot trimestrial, intrucat efectuarea achizitiei de servicii intracomunitare nu conduce la schimbarea perioadei fiscale. Numai achizitia intracomunitara de bunuri va conduce la transformarea perioadei de declarare si plata a TVA de la trimestru la luna, conform art 1561 alin 61, care prevede:
 
 "(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic".
 
In ceea ce priveste taxarea contravalorii unui bilet de avion facturat de catre o persoana impozabila din alta tara, se va tine cont de prevederile art.133, alin. (4), lit.b) conform caruia locul prestarii serviciilor de transport de calatori este locul unde se efectueaza transportul. Daca transportul se efectueaza dintr-un stat UE in Romania, se considera ca pentru serviciul respectiv trebuie aplicat regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427 care se declara prin decontul de TVA la randul 7 si 19 din Decontul de TVA , dar fara a fi preluate la randul 7.1. si 19.1.  In cazul in care, de exemplu, transportul se efectueaza din statul UE in alt stat UE (nu Romania), serviciul nu este impozabil in Romania si se raporteaza in decontul de TVA la randul 24 din Decont.
 
Deoarece si serviciul de transport de calatori se incadreaza la exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133, alin. (2), acest serviciu nu se reprezinta un serviciu intracomunitar, motiv pentru care nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Schimbarea perioadei fiscale in cazul TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016