Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Solutii aplicate pentru schimbarea perioadei fiscale: plata lunara TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: hg 44/2004, declaratia 094, schimbare perioada fiscala, depasire plafon, cifra afaceri

Analizam astazi cazul unei persoane juridice, platitoare de TVA, infiintata in luna octombrie 2011, care a realizat o cifra de afaceri pana in 31.12.2011 de 25.500 euro. Vom vedea astfel daca societatea in cauza va fi platitor de TVA incepand cu anul 2012.

Raspuns:

Perioada fiscala a TVA este reglementata de art. 156 ^ 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 80 din Normele de aplicare ale acestuia aprobate prin HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada fiscala este luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care, in cursul anului calendaristic precedent, a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul acestuia, una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Cifra de afaceri recalculata se refera la determinarea plafonului pentru care persoana impozabila trebuie sa treaca de la perioada fiscala trimestriala la perioada fiscala lunara, corepunzator cu numarul de luni in care a functionat/ a fost platitor de TVA in anul pentru care se depune declaratia 094.

Exista urmatoarele situatii in care se recalculeaza cifra de afaceri realizata sau cea stabilita ca plafon, dupa caz (in cazul celor ce nu au efectuat AIC), aplicindu-se doar celor ce devin platitori in cursul anului, fie prin infiintare fie prin trecerea de la neplatitori la platitori:

O persoana nou infiintata devine persoana impozabila din punct de vedere al TVA de la infiintare, respectiv, cazul dvs incepand cu data 01.10.2011. In acest caz cifra de afaceri de referinta este 25.500 EUR, plafonul cifrei de afaceri anuala fiind recalculat (art.156^1 alin.3.)
Aceasta recalculare se face in momentul inregistrarii fiscale (a primei depuneri a 010) fiind o estimare.

Daca perioada fiscala a fost trimestrul, pentru o astfel de persoana, la finele anului, se va proceda astfel: se va recalcula cifra de afaceri obtinuta, la nivelul unui an si cifra astfel recalculata se va compara cu plafonul de 100000 EUR (art.156^1, alin.5).

Asadar, avand in vedere faptul ca pentru o perioada de 3 luni ati obtinut o cifra de afaceri de 25 500 euro, cifra de afaceri recalculata, va fi 25.500 euro : 3 luni = 8.500 euro, iar cifra de afaceri estimata ca urmeaza a se realiza va fi in anul 2012: 8 500 euro x 12 luni = 102.000 euro In concluzie, pentru anul 2012 perioada fiscala pentru TVA va fi luna calendaristica.
 
Pana pe data de 31.01.2012, aveati obligatia depunerii la organul fiscal competent, a formularului 010-"Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" pentru a anunta schimbarea perioadei fiscale de la luna calendaristica la trimestrul calendaristic.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Solutii aplicate pentru schimbarea perioadei fiscale: plata lunara TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016