Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se plateste TVA la incasare! OG nr. 15 a fost publicata in Monitor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: og nr15/2012, plata tva, exigibilitatea, colectare taxa, cifra afaceri, plafon, pierdere fiscala

Dorim sa va informam ca in Monitorul Oficial nr. 621, Partea I, din 29 august 2012 a fost publicata Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571 privind Codul fiscal.


Printre modificarile cele mai importante, mentionam ca se modifica reglementarile privind pierderea fiscala. Noile prevederi stabilesc astfel ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.

De asemenea, pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferata ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Referitor la plata TVA la incasare, redam noul continut publicat in Monitorul Oficial:

11. La articolul 134, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul 4^1, cu urmatorul cuprins:

"(4^1) In cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul de TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3), regimul de impozitare aplicabil este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care se emite o factura sau se incaseaza un avans, inainte de data la care intervine faptul generator. In aceste situatii se aplica regumul de impozitare in vigoare la data emiterii facturii sau la data incasarii avansului, dupa caz.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2013 se va introduce sistemul de plata TVA la incasarea facturii, astfel ca taxa pe valoarea adaugata se va colecta la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. De retinut este factul ca persoanele care se supun noilor prevederi valabile de la 1 ianuarie anul viitor au obligatia de a depune anul acesta pana la 25 octombrie dovada ca cifra de afaceri aferenta perioadei 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.


Tot articolul 134 stbileste prin alineatul (5) modificat ca in cazul schimbarii regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2) lit. a), numai daca factura este emisa pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, si la art. 134^2 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, mai putin in cazul operatiunilor pentru care se aplica regulile stabilite la art. 134^2 alin. (7). Prevederile acestui alineat nu se aplica pentru micile intreprinderi prevazute la art. 152, care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153, pentru facturile emise inainte de trecerea la regimul de taxare.

O alta modificare prevede ca nu se mai retine la sursa impozitul din activitati independente, astfel ca platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila nu vor mai trebui sa retina si sa vireze impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile obtinute de pe urma activitatilor independente.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se plateste TVA la incasare! OG nr. 15 a fost publicata in Monitor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016