keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce trebuie sa stie angajatorii despre acordarea tichetelor casnice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 30 Mai. 2024
Ce trebuie sa stie angajatorii despre acordarea tichetelor casnice
Tags: tichete casnice, cum vor fi acordate tichetele casnice

Pe langa tichetele de masa sau cele cadou, incepand din acest an, salariatii pot primi din partea angajatorilor lor un nou tip de bonus, respectiv tichete pentru plata muncilor casnice pe care le presteaza lucratorii casnici, reaminteste ITM Salaj printr-un comunicat de presa.

Beneficiul este prevazut de Legea 111/2022 privind activitatea prestatorului casnic, potrivit careia, angajatorii le pot oferi salariatilor lor tichete de activitati casnice pe care acestia sa le foloseasca pentru a-i plati pe lucratorii casnici care fac diverse munci necalificate in gospodarie - curatenie, spalat si calcat haine, intretinere gradina, preparare hrana, ingrijire animale de companie, cumparaturi, s.a.m.d.

„Angajatorii … pot acorda angajatilor proprii sub forma de prima sau bonus, in afara de salariul de baza stabilit, tichete de activitati casnice, in format electronic sau in format fizic, pe suport hartie, suportand valoarea nominala a acestora”.

Angajatorii care pot acorda aceste tichete sunt cei care pot acorda bilete de valoare, conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, respectiv institutii publice, operatori economici, societati, indiferent de forma de organizare si de proprietate, organizatii cooperatiste, orice  entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane.

Numarul de tichete de activitati casnice si frecventa acordarii acestora fac obiectul unei negocieri intre angajator si organizatia sindicala sau reprezentantii salariatilor.

In cuprinsul normelor de aplicare ale legii, aprobate prin H.G. nr.822/2022, sunt stabilite  demersurile pe care trebuie sa le faca angajatorii pentru a putea acorda aceste tichete salariatilor lor.

Tichetele de activitati casnice, avand o valoare nominala de 15 lei, pe care le pot achizitiona  angajatorii, se emit de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cu indicarea numelui, prenumelui si codului numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul, in calitate de beneficiar casnic, si se elibereaza de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora acestia isi au sediul/sediul social sau punctul de lucru. 

Platforma electronica de evidenta a activitatilor casnice, unde se pot inscrie beneficiarii, prestatorii, dar si angajatorii, care vor sa ofere ca beneficiu extrasalarial angajatilor tichete pentru ca acestia sa  acopere cheltuielile cu munca in gospodarie, este accesibila pe tichete.anofm.ro.

Pentru fiecare utilizator care se incadreaza fie intr-o categorie, fie in alta, este pus la dispozitie cate un ghid explicativ referitor la inscriere si utilizare a platformei. 

Angajatii care au calitatea de beneficiari casnici datoreaza numai impozit pe venit pentru sumele reprezentand contravaloarea tichetelor de activitati casnice primite de la angajatori.

Salariatul poate ca in termen de 12 luni de la data cumpararii lor de catre angajator sa foloseasca tichetele primite pentru a plati munca necalificata prestata de un lucrator casnic.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016