Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul urmator, o societate achizitioneaza in septembrie 2013 un autoturism in sistem de leasing financiar. Valoarea de inregistrare in contabilitate ( 2133 = 167 ) este de 117.408 lei, DNF= 48 luni, amortizarea lunara = 2.446 lei.
Pe toata perioada de utilizare a autoturismului societatea a exercitat deducerea limitata in proportie de 50% a TVA. In iulie 2015 vinde autoturismul unei alte societati cu suma de 84.350 lei+ TVA (24%).
Care este valoarea ajustarii TVA la care societatea are dreptul in conformitate cu art. 148 din Codul Fiscal si art 53 al 14 din NM?
Care sunt inregistrarile contabile aferente vanzarii si descarcarii de gestiune, precum si modul de raportare a ajustarii de TVA in D300?
Din intrebarea formulata nu rezulta modalitatea de inregistrare contabila a sumei TVA deductibile pentru care s-a efectuat limitarea de 50% atat pe intreaga perioada de derulare a contractului de leasing cat si la momentul achizitiei autoturismului, la valoarea reziduala. Avand in vedere faptul ca ratele de leasing sunt de natura prestarilor de servicii, consider ca suma TVA limitata la deducere trebuia inregistrata lunar, in debitul contului 635 sau 6588 in corespondenta cu creditul contului 4426 TVA deductibila (635/6588 = 4426), fara a reintregi costul de achizitie al autoturismului. Astfel, suma TVA limitata la deducere nu trebuia sa reintregeasca costul de achizitie al autoturismului pentru a fi recuperata, indirect, prin amortizare. Conform prevederilor art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, prestarile de servicii cuprind operatiuni de inchiriere de bunuri sau de transmitere a folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing. Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
"(3) Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, situatie in care valoarea de transfer va cuprinde si suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenta, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odata cu rata de leasing. Daca transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator se realizeaza inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. "
Practic, din punctul de vedere al TVA, ratele de leasing sunt tratate drept prestari de servicii care se consuma in luna in care sunt facturate. Aceiasi inregistrare contabila (635 = 4426) trebuia efectuata si in cazul valorii reziduale facturate de catre locator. In acest context, am in vedere precizarile care se regasesc in Ghid practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice elaborat de catre M.F.P. in 25.06.2009, sectiunea I. "Inregistrarile generate in contabilitatea persoanelor care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, ca urmare a aplicarii limitarilor speciale ale dreptului de deducere pentru achizitiile de vehicule prevazute la art. 145^1 din Codul fiscal, se pot efectua potrivit prevederilor pct. (1) – (5), alin. (4) Pentru operatiunile de leasing, avand in vedere tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA diferit fata de tratamentul contabil si cel al impozitului pe profit, se va considera ca pentru bunurile achizitionate in baza unui contract de leasing TVA nu a fost integral nedeductibila si nu va face parte din costul de achizitie al vehiculului.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ca urmare, inregistrarea in contabilitate a TVA aferenta valorii reziduale se efectueaza prin articolul contabil:
4426 = 404
"TVA deductibila" "Furnizori de imobilizari"
si concomitent
635 = 4426
"Cheltuieli cu alte impozite "TVA deductibila"
taxe si varsaminte asimilate"
Astfel, desi prin Codul fiscal nu se precizeaza in mod expres, consider ca prevederile art. 148, coroborate cu cele de la pct. 53 alin. 14 nu pot fi aplicate "ad literam" in cazul contractelor de leasing financiar in situatia in care valoarea autoturismului a fost reintregita cu suma TVA deductibila pentru care s-a efectuat limitarea. Practic, daca limitarea s-a inregistrat prin formula contabila 213 = 4426, valoarea neamortizata a autoturismului la momentul vanzarii este formata din:
costul de achizitie a autoturismului inregistrat pe baza contractului de leasing;
suma TVA limitata la deducere, aferenta ratelor de leasing;
suma TVA limitata la deducere, aferenta valorii reziduale.
Din acest motiv, suma TVA dedusa nu poate fi calculata la valoarea ramasa de amortizat a autoturismului.
In baza acestor argumente, consider ca poate fi ajustata in beneficiul locatarului doar diferenta de 50% reprezentand TVA aferenta valorii care se regaseste in valoarea neamortizata a autoturismului la momentul vanzarii acestuia, corectata cu suma TVA limitata la deducere aferenta ratelor de leasing.
Ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 148 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal (1) "In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri: …. a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;" coroborate cu cele de la pct. 53 alin. (1) din normele metodologice de aplicare ale acestui articol "Potrivit prevederilor art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, se ajusteaza taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor si activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal. …. " si alin. (2) "In baza prevederilor art. 148 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila poate sa ajusteze taxa nededusa aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor si activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in situatia in care persoana impozabila castiga dreptul de deducere a taxei. Ajustarea in acest caz reprezinta exercitarea dreptului de deducere si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea sau, dupa caz, intr-un decont de taxa ulterior.
Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari ca urmare a unor situatii cum ar fi: ….. c) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care nu dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere. Se includ in aceasta categorie si vehiculele pentru care a fost limitat dreptul de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal, in situatia in care fac obiectul unei livrari taxabile …"
Totusi, ajustarea poate fi efectuata la valoarea neamortizata daca pentru suma TVA aferenta ratelor lunare de leasing s-a efectuat inregistrarea 635/6588 = 4426. Din detaliile prezentate, consider ca aceasta inregistrare s-a efectuat corect, rata lunara de amortizare fiind de 2.446 lei calculata la valoarea de intrare a autoturismului, exclusiv TVA (117.408 lei : 48 luni = 2.446 lei/luna). In acest caz, pentru serviciile de leasing facturate lunar de catre utilizator, s-a exercitat dreptul de deducere, limitat 50%, fara ca diferenta de 50% sa reintregeasca costul de achizitie al autoturismului respectiv, aceasta fiind inregistrate pe cheltuieli de exploatare aferente perioadei de achizitie a serviciilor, deductibile, de asemenea, in limita a 50%.
Din detaliile prezentate rezulta ca:
- amortizarea s-a calculat incepand cu luna octombrie 2013;
- amortizarea este in suma de 53.812 lei aferenta celor 22 de luni de utilizare (2013 – 3 luni, 2014 – 12 luni si 2015 – 7 luni);
- valoarea neamortizata a autoturismului (26 luni) este in suma de 63.596 lei (26 luni x 2.446 lei).
- suma TVA care poate fi ajustata este de 15.263 lei (63.596 lei x 24%), dar numai daca valoarea respectiva nu este afectata de suma TVA limitata la deducere 50%.
Avand in vedere faptul ca prin O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate nu s-a reglementat in mod expres formula contabila aferenta ajustarii TVA in astfel de situatii, va recomand sa efectuati inregistrarea contabila, in rosu 635 = 4426 sau in negru, 4426 = 635, dar numai in situatia in care valoarea de intrare a autoturismului nu a fost majorata cu suma TVA limitata la deducere. Prin O.M.F.P. nr. 1802/2014, legiuitorul nu a precizat contul corespondent aferent rulajului debitor al contului 4426, limitandu-se doar la posibilitatea ajustarii TVA "In debitul contului 4426 "Taxa pe valoarea adaugata deductibila" se inregistreaza:
- sumele reprezentand taxa pe valoarea adaugata deductibila potrivit legii (401, 404, 451, 453, 512 sau 4427 in cazul in care se aplica taxare inversa);
- sumele reprezentand ajustari ale taxei pe valoarea adaugata deductibile aferente bunurilor de capital, in favoarea persoanei impozabile, potrivit legii;
- sumele reprezentand ajustari ale taxei pe valoarea adaugata deductibile pentru achizitiile de bunuri si servicii, altele decat bunurile de capital, in favoarea persoanei impozabile, potrivit legii. "
Aceasta inregistrare contabila trebuie precedata de inregistrarile:
281 = 213 pentru suma de 53.812 lei
6588 = 213 pentru suma de 63.596 lei
Asa cum se poate constata, ajustarea sumei TVA deduse afecteaza rezultatul fiscal al societatii, prin diminuarea profitului net contabil.
Suma TVA ajustata se raporteaza, in negru" prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 din decontul de TVA "Regularizari taxa dedusa".
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei Consultant fiscal si expert contabil
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lipsuri in gestiune imputabile. Cum se poate recupera paguba de catre firma?Aplicarea sistemului TVA la incasare. Opinia expertuluiVanzare sau distribuire bunuri la lichidarea voluntara. Cum procedam privind AJUSTAREA TVA si inregistrarea TVA?Modelul Formularului 307Ajustarea de TVA pentru bunuri de capital. TOT ce trebuie sa stiiUltimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceArticole similare
Schimbare utilizare autoturism. Cum facem ajustarea de TVA?Anularea dreptului de DEDUCERE prin inspectia fiscala privind TVA. Cum se pot recupera sumele considerate nedeductibile?Solutii aplicate pentru schimbarea perioadei fiscale: plata lunara TVAAjustare TVA pentru bunuri lipsa, imputate. Ce cota de TVA se foloseste la ajustare?Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscaleUltimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVACladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVACum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiArticole similare
TVA nedeductibila pentru vehicule. Cum se declara si se inregistreaza?Se mai colecteaza TVA-ul la 90 de zile?Livrare intracomunitara. Decont de TVA si declaratie recapitulativaFirmele care au optat pentru plata defalcata a TVA vor aplica sistemul ForexebugTVA de 5 la suta. Vezi propunerea pentru modificarea art.140 din Codul fiscalUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Studiu de caz: Monografie cheltuiala si TVA combustibil. Deductibilitate partiala si TVA la incasareCe declaratii depunem pana la 27 februarie 2012Rectificarea declaratiei informative privind achizitia intracomunitara. Cum completam decontul de TVA?Jurnale TVA si completare DECONT TVA. Cum veti procedaDeclaratia 394 pentru luna ianuarie 2012Ultimele articole
E-Factura: Ce amenzi se aplica pentru facturile care NU sunt trimise in 5 zile de la emitere in sistemDECONT TVA completat si transmis eronat. Cum se poate corecta procedura?Formularul 300 pentru 2021. De cand se va folosi noul Decont de TVA?Factura inregistrata de doua ori. Corectie DECONT TVAGarantii de buna executie, inregistrare in jurnal de cumparari si in decontul de TVAArticole similare
Clienti in insolventa si faliment. TVA. Monografie contabilaNedeductibilitatea cheltuielilor si TVA la bunuri declasate. Cum procedam?Studiu de caz: Regimul fiscal aplicat cheltuielilor de executareFactura de la furnizor si erori in decontul de TVA. Sfatul expertuluiSocietate inregistrata in scop de TVA ca urmare a depasirii plafonului. Cum efectuam ajustarea TVA?Ultimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaLeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVARegistrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaE-Factura: Ce INREGISTRARI CONTABILE sunt necesare pentru facturile platite care NU sunt transmise in SPV?Care este procedura corecta pentru gestionarea returului de marfa si restituirea banilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"