Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Consultati mai jos Legea 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale. Totodata, in cuprinsul articolului, puteti accesa explicatiile oferite de consultantul fiscal Adrian Benta cu privire la noutatile si modificarile pe care le aduce legea care a intrat recent in vigoare.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articolul 1
(1) Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/ reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
CONSULTATI AICI EXPLICATIILE PRIVIND LEGEA 209/2015!
(2) Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.
Articolul 2
(1) Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
(2) Organul fiscal nu recalifica sumele de natura celor prevazute la alin. (1) si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de recalificare pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.
Articolul 3
(1) Se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de natura celor prevazute la alin. (1) pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.
(3) in cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. in acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.
Articolul 4
(1) Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si sfarsitul lunii anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de natura celor prevazute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si sfarsitul lunii anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) sunt aplicabile si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara.
Articolul 5
(1) Anularea obligatiilor fiscale prevazute la art. 1-4 se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.
(2) In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor prevazute la art. 1-4, acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere.
Articolul 6
Procedura de aplicare a prezentei legi se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR VALERIU-STEFAN ZGONEA PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 20 iulie 2015.
Nr. 209.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ordinul 2202/2015 include Procedura de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de LEGEA 209/2015Noile prevederi referitoare la anularea unor obligatii fiscaleRadiere PFA si LEGEA 209/2015. In ce conditii se aplica amnistia fiscala?Articole similare
Proiect nou privind vectorul fiscal si doua formulareVineri, 10 februarie 2023, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVACalendar OBLIGATII FISCALE mai 2012. Vezi lista completa a declaratiilor cu termenele limitaSe actualizeaza Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unicPrestare servicii PFA sau conventie civila. Ce OBLIGATII FISCALE apar?Ultimele articole
Depunere declaratii. 3 OBLIGATII FISCALE cu termen limita pe 30 aprilie 2025Firme neplatitoare de TVA cu activitate suspendata. Autovehiculele pe firma mai pot fi utilizate?Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorAnularea din oficiu a codului de TVA. OBLIGATII FISCALE TVA pentru firmeOBLIGATII FISCALE TVA. Ce sa faci daca ai fost sanctionat abuziv de ANAFArticole similare
Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscaleA fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022Firmele scapa de datorii! Vezi Ordinul 1520 publicat de MFP!Noile prevederi referitoare la anularea unor obligatii fiscaleIn atentia celor care au sume de recuperat aferente contractelor de finantare UE. Noi facilitati!Ultimele articole
Ordinul 906/2023. Procedura privind anularea anumitor obligatii fiscale rezultate din reincadrarea tichetelor cadouNou in Monitor! Prin Legea 43/2023 vor fi anulate anumite obligatii fiscaleTratament contabil privind ANULAREA OBLIGATIILOR FISCALE accesorii. Analiza cu Ionut JingaSocietate in insolventa: Aplicarea facilitatilor fiscale instituite de OG 6/2019In atentia celor cu datorii restante catre bugetul general consolidat la data de 30 septembrie 2015Articole similare
Ordinul ANAF nr. 320/2015 - modificare OrdinANAF nr. 1847/2014 - aprobarea procedurilor de aplicare a art. 78^1 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea unor formulareOANAF 1847/2014 : Declararea contribuabililor inactivi sau reactivati si evidenta acestoraAnaliza zilei: Noi termene pentru transmiterea informatiilor catre OFICIUl National de Prevenire si Combatere a Spalarii BanilorNoutati legislatie Fiscala 23-27 februarie 2009 - Monitorul OficialDeclaratia privind beneficiarul real. In ce cazuri NU trebuie sa depuna formularul persoanele juridice. Studiu de cazUltimele articole
Cod TVA anulat din OFICIU. Implicatii fiscale si contabile in 3 spete importanteAnularea din OFICIU a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeImpunere TVA din OFICIU. MONOGRAFIE contabila necesara contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Din 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din OFICIU a vectorului fiscal, cu privire la TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"