Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 16 Sep. 2019 Exclusiv
Daca o societate este declarata insolvabila de catre ANAF din anul 2014 (debit 6500 lei, penalitati dobanzi 12000 lei), societatea poate beneficia de facilitatile fiscale instituite prin OG 6/2019? Daca da, care este procedura ?
Raspunsul specialistului
Anularea obligatiilor fiscale accesorii este tipul de facilitate fiscala care se aplica, potrivit art 23 alin 1 din OG 6/2019, "pentru debitorii - persoane juridice, persoane fizice sau entitati fara personalitate juridica - care la data de 31 decembrie 2018 inclusiv au obligatii bugetare principale restante administrate de organul fiscal central sub un milion lei’’.
Conform art 23 alin 2 din OG 6/2019, "pot beneficia de prevederile prezentului capitol si debitorii - persoane fizice sau entitati fara personalitate juridica, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutiile publice - care au obligatii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 de un milion lei sau mai mari’’.
Conform art 23 alin 4-6 din OG 23/2019:
Nu sunt considerate obligatii de plata restante la 31 decembrie 2018 inclusiv:
a) obligatiile bugetare pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, la data de 31 decembrie 2018 inclusiv;
b) obligatiile de plata stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata in conditiile legii, la data de 31 decembrie 2018 inclusiv.

Examen consultant fiscal 2023

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Pentru a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare, debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa nu indeplineasca conditiile pentru a beneficia de esalonarea la plata reglementata de Codul de procedura fiscala;
b) sa prezinte un plan de restructurare si un test al creditorului privat prudent, intocmite de un expert independent;
c) sa nu se afle in procedura insolventei potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa;
d) sa nu fi fost dizolvat, potrivit prevederilor legale in vigoare;
e) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Conditia se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile bugetare au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal competent sau debitorul isi indeplineste obligatiile declarative prevazute de lege in termenul stabilit potrivit art. 3 alin. (2) din ordonanta (10 zile lucratoare).
f) sa indeplineasca testul creditorului privat prudent. Testul creditorului privat prudent reprezinta o analiza de sine statatoare, efectuata pe baza premiselor avute in vedere in cadrul planului de restructurare a debitorului, din care sa rezulte ca statul se comporta similar unui creditor privat, suficient de prudent si diligent, care ar obtine un grad mai mare de recuperare a creantelor in varianta restructurarii comparata atat cu varianta executarii silite, cat si cu varianta deschiderii procedurii falimentului.
Avand in vedere prevederile legale de mai sus si faptul ca societatea dumneavoastra este „insolvabila” din anul 2014 (asa cum afirmati) presupun ca este vorba de inactivitatea firmei declarata potrivit art.92 din Codul de procedura fiscala si a art.11 din Codul fiscal, de catre ANAF.
In aceasta situatie nu se poate beneficia de facilitatile instituite de OG 6/2019. Ar trebui sa depuneti un plan de restructurare, deci sa dovediti ca aveti posibilitatea achitarii debitelor, sa va reactivati si sa va organizati activitatea, sa depuneti toate declaratiile fiscale si sa indepliniti o serie de alte obligatii, ceea ce la data de 31.12.2018 nu erau efectuate.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Societate in insolventa: Aplicarea facilitatilor fiscale instituite de OG 6/2019":
Rating:
Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi
Rating:
Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Finantele au publicat Procedura pentru restructurarea datoriilor de peste un milion de lei (proiect de Ordin)Aplicarea prevederilor OUG 29/2020 pentru sumele esalonate la plataObligatii restante la fondul pentru mediu. Facilitati OG 6/2019Facilitati fiscale conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordareREMINDER! Astazi este ultima zi in care contribuabilii mai pot beneficia de anumite facilitati fiscaleUltimele articole
OG 6/2019, modificata! Guvernul amana termenul de depunere a cererii de restructurareModel de DECIZIE de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a obligatiilor bugetare principale (proiect de Ordin)OG 6/2019: Cine poate beneficia de ANULAREA unor obligatii accesorii (oficial ANAF)Facilitati fiscale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019. ANULAREA unor obligatii accesorii
Mai multe articole despre OG 6/2019
Articole similare
Antreprenorii cer sprijin din partea statului. Se estimeaza cresterea mediului de afaceriBuletin informativ ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala din perioada 4-10 septembriePlan de masuri ANAF: Sprijinirea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Facilitati pentru bunii platitoriFACILITATI FISCALE in domeniul constructiilor. Cum se raporteaza plafonul maxim de 10.000 lei la normele de lucruBuletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor la inceput de aprilie 2023Ultimele articole
FACILITATI FISCALE in domeniul IT. ANAF a publicat un Ghid care se aplica incepand cu veniturile lunii noiembrie 2023Scutiri fiscale in IT. Cum se determina impozitul scutit in cazul salariilor peste plafonul de 10.000 lei?Modificari ale Codului fiscal ce intra in vigoare incepand cu data de 1 NOIEMBRIE 2023Modificari fiscale 2024. Ce schimbari au aparut pentru salariatii in constructii referitoare la pilonul II de pensii?Aplicarea prevederilor Legii 296/2023 in domeniul IT
Mai multe articole despre facilitati fiscale
Articole similare
SOCIETATE IN INSOLVENTA. Cum procedam cu TVA-ul si declaratia 300?Achizitie spatiu comercial de la o SOCIETATE IN INSOLVENTA. Deducere TVASplit TVA. Raspunsuri cu privire la mecanismul platii defalcate a TVASOCIETATE IN INSOLVENTA. Inscriere la masa credala pentru recuperare dividende neridicateSOCIETATE IN INSOLVENTA. Ce regim TVA se aplica?Ultimele articole
Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuieliiSOCIETATE IN INSOLVENTA. Procedura split TVACum facem ajustarea de TVA pentru societati in insolventa?
Mai multe articole despre societate in insolventa

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"