Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 07 Nov. 2018
Cum se aplica split TVA in cazul unei societati intrate in insolventa? La aceasta intrebare va raspunde unul dintre specialistii nostri care va analiza cazul unei societati intrate in insolventa de pe data de 01.03.2018.
Cum va efectua platile pentru facturile de achizitii emise in anii 2016 si 2017, conform planului de reorganizare aprobat in luna octombrie 2017?
Raspunsul specialistului
Potrivit art. 2 alin. (5) din Ordonanta nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA
"Persoanele inregistrate in scopuri de TVA prevazute la alin. (1) si (2) aplica mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise conform art. 319 din Codul fiscal si avansurile incasate incepand cu aceasta data".
Asadar, se aplica mecanismul platii defalcate pentru facturile emise dupa data de 01.03.2018. Pentru facturile emise dupa 01.03.2018, societatea aflata in insolventa are obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii, din contul de TVA.
Redam mai jos prevederile art. 3 alin. (3) din OG nr. 23/2017 privind plata defalcate a TVA:
"Persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care aplica mecanismul platii defalcate a TVA au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii din contul de TVA, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 14 alin. (1)".
In concluzie, pentru facturile emise in anii 2016-2017, societatea aflata in insolventa si care aplica split TVA incepand cu 01.03.2018, va plati contravaloarea acestor facturi (inclusiv TVA) din contul curent al societatii.
Situatii in care nu se aplica plata defalcata a TVA

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

SAF-T Ghid de raportare corecta

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
NU se aplica plata defalcata a TVA pentru urmatoarele operatiuni:
- operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 din Codul fiscal;
- operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310-315 si art. 3151 din Codul fiscal, respectiv:
- Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
- Regimul special pentru agentiile de turism;
- Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati;
- Regimul special pentru aurul de investitii;
- Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana;
- Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum;
- Regimul special pentru agricultori
Mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica:
a) in situatia in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator;
b) in situatia in care plata se efectueaza in natura;
c) in situatia in care plata se efectueaza prin compensare;
d) in situatiile prevazute la art.14 alin. (1) si art.15 alin. (5) din Ordonanta 23/2017, respectiv:
- In situatia in care platile se efectueaza cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar.
- In cazul sumelor puse intr-un cont de garantii la dispozitia furnizorului/prestatorului care aplica plata defalcata a TVA, cont escrow sau alt cont similar la care furnizorul/prestatorul nu are acces decat dupa indeplinirea anumitor conditii, la momentul eliberarii sumelor din aceste conturi furnizorul/prestatorul are obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la eliberarea sumelor, TVA aferenta.
e) in cazul finantarii acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Societate in insolventa. Procedura split TVA":
Rating:
Nota: 3.3 din 5 din 5 voturi
Rating:
Nota: 3.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Analiza zilei cu Irina Dumitrescu. Declaratia 101 a fost modificataConturile de TVA, destinatie noua. Modificari de ultima ora la SPLIT TVAMinistrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateSPLIT TVA. Care este procedura pentru plata unei facturi?SPLIT TVA. Care sunt regulile de aplicare?Ultimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Program de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)
Mai multe articole despre split TVA
Articole similare
Pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Aplicare split TVA. Tratament contabil
Mai multe articole despre procedura split TVA
Articole similare
Legea insolventei persoanelor fizice nu este un panaceu al debitoruluiEfecte fiscale ale anularii din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA. Raspunsul specialistuluiRadierea societatii: ce implicatii fiscale exista si cum tratam raportarile financiare?ANAF adopta modelul spaniol pentru recuperarea creantelor fiscale din alte stateSalariatii vor primi OBLIGATORIU anumite documente de la lichidatorul/administratorul judiciar in caz de falimentUltimele articole
Microintreprinderi in INSOLVENTA. Va fi afectat in acest caz sistemul de impunere?Buletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitor la inceput de aprilie 2023Deducere TVA: cine beneficiaza de dreptul de deducereSAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?Neincasare factura. Care este tratamentul fiscal al TVA-ului neexigibil?
Mai multe articole despre Insolventa

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"