Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii achizitionate in anii 2007 si 2010. Regim TVA. Obligatii declarative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2010
Tags: obligatii declarative, tva, decont tva, codul fiscal, oanaf 2245/2010, declaratia 300, omef 273/2007

Irina Dumitrescu, valabil la 06-Dec-2010 Intrebare: In februarie 2007, o societate romana inregistrata in scopuri de TVA, inchiriaza de la o societate franceza inregistrata inscopuri de TVA in ...

Irina Dumitrescu, valabil la 06-Dec-2010

Intrebare: In februarie 2007, o societate romana inregistrata in scopuri de TVA, inchiriaza de la o societate franceza inregistrata inscopuri de TVA in Franta, vagoane CFR de transport marfa. Societatea franceza factureza chiria lunara si TVA aferenta catre societatea romana.

Care sunt obligatiile declarative si de plata privind TVA pentru societatea romana in anul 2007 si 2010?

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici

Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 133 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, in vigoare in anul 2007, locul prestarii de servicii era considerat a fi locul unde prestatorul era stabilit sau avea un sediu fix de la care serviciile erau efectuate.

Astfel, in anul 2007 serviciile de inchiriere efectuate de societatea din Franta erau impozabile in Franta, statul in care prestatorul era stabilit.
Pentru aceste servicii nu se datora TVA in Romania.


Incepand cu decontul de TVA aferenta lunii mai 2007 contravaloarea achizitiilor de servicii neimpozabile se raportau la Randul 19 al formularului (300) "Decont de TVA" aprobat prin OMEF 273/2007.

Incepand cu data de 01 ianuarie 2010, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Aceasta este regula generala. Exceptiile sunt reglementate prin alin. (4) si (7) ale acestui articol.

Alin. 4 lit e) al acestui articol stabileste ca, in cazul inchirierii pe termen scurt a unui mijloc de transport, locul prestarii este considerat a fi locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului. Prin termen scurt se intelege posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioada de maximum 30 de zile si, in cazul ambarcatiunilor maritime, pe o perioada de maximum 90 de zile.

In acest sens, punctul 143 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, conform art. 10 din Regulamentul Consiliului nr. 1.777/2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind TVA, remorcile, semiremorcile si vagoanele feroviare reprezinta mijloace de transport (alin. (2)).
Durata posesiei sau utilizarii continue a mijlocului de transport se stabileste pe baza prevederilor contractului incheiat intre partile implicate. Totusi, contractul este o simpla prezumtie care poate fi respinsa prin orice mijloace de fapt sau de drept in vederea stabilirii duratei efective a posesiei sau utilizarii continue a mijlocului de transport (alin. (4)).

Acordarea, de catre o persoana impozabila care detine vagoane de tren, a dreptului de utilizare a acestora reprezinta, din punct de vedere al TVA, o prestare de servicii asimilata inchirierii de mijloace de transport, locul prestarii fiind stabilit in functie de perioada de utilizare. Acelasi regim se aplica si pentru acordarea de catre intreprinderile feroviare a dreptului de utilizare a vagoanelor in trafic international, pentru care se incaseaza taxa stabilita prin Regulamentul pentru folosirea reciproca a vagoanelor de marfa in trafic international, aprobat de Uniunea Internationala a Cailor Ferate (alin. (10)).

In cazul prezentat consideram ca nu este vorba de o inchiriere pe termen scurt. Ca atarea, locul prestarii acestor servicii de inchiriere se determina conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Punctul 13 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.

Potrivit art. 150 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).

Prin urmare, pentru aceste servicii achizitionate, carora li se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, societatea dvs este obligata la plata TVA in Romania, daca acesta sunt prestate catre sediul activitatii economice sau catre sediul/sediile fixe din Romania ale societatii dvs., iar furnizorul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei sau nu este considerat a fi stabilit pentru aceste prestari de servicii pe teritoriul Romaniei.

Societatea din Franta va emite factura fara TVA.
In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art.157 alin. (2), veti evidentia in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta acestor servicii achizitionate.

In Formularul (300) "Decont de TVA" aprobat prin OANAF 2245/2010 operatiunile se raporteaza la randurile 7 si 19, cu preluarea sumelor la Randurile 7.1 si 7.1.1 si Randurile 19.1 si 19.1.1.

Potrivit dispozitiilor art. 1564 alin. (1) lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.

Prin urmare, aceste servicii prestate de catre persoana impozabila din Franta se vor declara in declaratia recapitulativa, respectiv formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", cod MFP 14.13.01.02/r aprobat prin OANAF 76/2010.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii achizitionate in anii 2007 si 2010. Regim TVA. Obligatii declarative ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016