Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: venituri nerezidenti, inchiriere, declaratia 200, contributii, codul fiscal

Discutam mai jos despre tratamentul fiscal corect care se aplica veniturilor obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare. Avem ca exemplu situatia in care un cetatean roman cu domiciliul in Singapore munceste si plateste si asigurari sociale pe acest teritoriu. Persoana in cauza doreste sa inchirieze un imobil proprietate personala situat in Romania. Valoarea anuala estimata a chiriei cladirii este 80.000 euro. Vom stabili ce obligatii are fata de statul roman in ce priveste impozitele si contributiile, precum si daca venitul realizat din aceasta inchiere in Romania genereaza alte impozite si/sau contributii de plata in Singapore.


Potrivt art. 12 din Codul Fiscal sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate, veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania, din transferul titlurilor de participare, detinute la o persoana juridica romana, si din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani;
     
Veniturile obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare se impoziteaza potrivit regulilor aplicabile impozitului pe venit prevazut la Titlul IV.

Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.
    
In cazul veniturilor obtinute din inchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.
    
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
    
Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pe parcursul unui an,  datoreaza plati anticipate in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat.
    
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei si nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, platile anticipate cu titlul de impozit efectuate in cursul anului sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final.
    
Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se impune potrivit prevederilor cap. XI - Venitul net anual impozabil.
    
Pentru veniturile realizate in anul 2016, organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, a venitului anual realizat, suma de venituri nete anuale, in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

    Pentru determinarea impozitului, persoana fizica are obligatia de a depune Declaratia 200  cu termen 25 mai in care se declara veniturile din cedarea folosintei bunurilor obtinute in anul anterior. Pe baza acestei declaratii organul fiscal va emite decizia de impunere prin care se stabileste Impozitul datorat in cota de 16% din venitul net precum si contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota de 5,5%.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri obtinute de nerezidenti din inchirierea proprietatilor imobiliare. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016