Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Impozitarea veniturilor nerezidentilor si inregistrarea contractelor. Obligatii 2013

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 12 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, legea 29/2002, venituri nerezidenti, opanaf 1400/2012

In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care primeste in fiecare luna o factura de la o societate dintr-o alta tara membra UE. Factura este emisa pentru refacturarea cheltuielilor de management de la societatea-mama catre filiale. Vom stabili in ce masura societatea din Romania este obligata sa calculeze impozit pe veniturile persoanelor nerezidente si daca va trebui inregistrat contractul la administratia financiara.

Solutia consultantuliu:

Cu privire la inregistrarea contractului incheiat cu societatea germana vor fi avute in vedere prevederile art. 8 alin. (7) indice 1 din Codul fiscal si OPANAF 1400/2012 care aproba procedura de inregistrare a contractelor incheiate intre persoane juridice romane si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.

Astfel obligatia prevazuta de cod vizeaza vizeaza obligatia de inregistrare a contractelor in care persoana juridica romana este beneficiara ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei.

In aceste conditii obligatia de inregistrare a contractului este generata de executarea activitatilor pe teritoriul Romaniei, astfel ca urmeaza sa fie analizate activitatile concrete pe care le presteaza societatea mama. In masura in care acestea nu cuprind activitati care presupun desfasurarea acestora pe teritoriul Romaniei, ci doar, spre exemplu, managementul resurselor logistice, asigurate centralizat, nu va fi necesara inregistrarea contractului.

In ceea ce priveste impozitarea venitului realizat de catre nerezident acesta va face obiectul impunerii in Romania, societatea romana va retine la sursa impozitul determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut realizat.
Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detaliiPrin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala nerezidentul va putea face aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Germania si Romania ratificata prin Legea 29/2002 , astfel ca veniturile obtinute din Romania vor fi impuse potrivit art. 7 din Conventie numai daca sunt realizate prin intermediul unui sediu permanent. Cum aceasta conditie nu este indeplinita venitul platit societatii germane nu va face obiectul nici unei retineri in Romania, nefiind supus impozitului pe veniturile nerezidentilor.
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Impozitarea veniturilor nerezidentilor si inregistrarea contractelor. Obligatii 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016