Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Statul a stabilit: O familie cu doi copii are nevoie de 2.600 de lei/pe luna pentru un trai decent

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 17 Ian. 2019
Tags: insolventa, cosul minim, decizia 7/2018

Valoarea cosumului minim pentru o familie formata din doi adulti si doi copii este de doar 2.600 de lei, in cazul in care discutam despre cei care locuiesc la oras, in timp ce familiile de la sat, cu acelasi numar de membri, se poate descurca chiar cu 2.100, potrivit unei decizii a Comisiei de Insolventa la Nivel Central (CINC).

Comparand cu valoarea cosului minim stabilita anul trecut, la finalul lunii octombrie, in urma unei cercetari realizate de  Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii impreuna cu Fundatia Friedrich Ebert Stifung, suma stabilita de CINC reprezinta putin peste o treime. 

Cercetarea de care am amintit, cea de la finalul lui octombrie 2018, stabilea atunci ca valoarea cosului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe luna pentru o familie formata din doi adulti si doi copii, in mediul urban, luand in calcul ca unul dintre copii are 12-14 ani, iar celalalt 8-10 ani. 

Mai multe detalii despre acest subiect gasesti AICI!

Revenind la ce a stabilit CINC, se pare ca statul roman este de o cu totul alta parere. Decizia nr. 7/2018 a CINC, care a intrat in vigoare ieri, 16 ianuarie 2019, stabileste ca, in caz de insolventa, o familie nu are nevoie decat de 2.600 de lei pentru a duce un trai decent doi adulti si doi copii, dintre care unul sub 14 ani.

Valoarea cosului minim este mult diminuata in cazul in care familia locuieste in mediul rural.
Astfel, valoarea cosului minim lunar de consum diferentiat pentru datornicul din oras si familia sa in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este de: 
 • 797 de lei pentru fiecare adult,
 • 587 de lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani,
 • 419 lei pentru fiecare copil cu varsta de pana in 14 ani.

Asa cum spuneam, valorile sunt mai mici pentru daca familia isi duce traiul la sat, respectiv:
 • 644 de lei pentru fiecare adult,
 • 473 de lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani,
 • 339 de lei pentru fiecare copil cu varsta de pana in 14 ani.

Stabilirea valorii cosului minim a fost stabilita tinand cont de sumele si cheltuielile oferite de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), nu de cele oferite de Institutul National de Statistica (INS) – aceasta din urma stabilind valori chiar mai mici de atat: pentru o familie de la oras valoarea cosului minim ar fi fost de 2.299 de lei, daca familia locuieste in mediul urban, in timp ce o familie din mediul rural nu ar avea nevoie de mai mult de 1.494 in viziunea INS.

„Valoarea cosului minim lunar de consum reprezinta pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor, deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa. Valoarea cosului minim lunar de consum se stabileste diferentiat pentru procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificata de insolventa si procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active. Valoarea cosului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectarii drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale debitorului si ale persoanelor carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent”, prevede Decizia nr. 7/2018 a CINC.

Structura si componenta familiei debitorului se stabilesc prin includerea persoanelor pe care debitorul le are in intretinere in mod curent, dar si a persoanelor care convietuiesc cu debitorul sau care contribuie la intretinere, potrivit actului normativ citat.

„Valoarea cosului minim lunar de consum pentru debitorul aflat in procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active este egala, indiferent daca traieste in mediul urban sau rural, cu valoarea salariului minim brut pe economie asa cum este prevazut de legislatia in vigoare pentru orice persoana angajata conform prevederilor Codului muncii in functie de vechime sau nivelul studiilor realizate”, precizeaza Decizia nr. 7/2018 a CINC.

Totusi, valoarea cosului minim poate fi suplimentata, astfel incat debitorul sa aiba asigurate toate cheltuielile necesare pentru: 
 • nevoile locative (utilitati si servicii);
 • necesitatile alimentare;
 • necesitatile medicale;
 • invatamant si instruire, inclusiv pentru cursuri de recalificare;
 • transport catre locul de munca, institutii de invatamant si medicale;
 • imbracaminte si oricare alte cheltuieli necesare pentru traiul rezonabil;
 • asigurarile obligatorii;
 • amenzi;
 • obligatiile legale sau conventionale de intretinere – fara a  depasi un prag de cinci salarii medii pe an.

Actul normativ citat arata, totusi, ca aceste noi sume nu pot fi esalonate sau reduse, ci adaugate valorii cosului minim lunar de consum.

CINC a tinut cont de rata inflatiei si de salariul minim pe economie prevazut de la 1 ianuarie 2019 in stabilirea valorilor cheltuielilor din cadrul cosului minim lunar de consum pentru familiile din mediul urban si rural 

„Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizeaza valoarea cosului minim lunar de consum stabilita de catre Comisia de Insolventa la Nivel Central pe baza studiului realizat de catre grupul de lucru pentru elaborarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil, constituit din reprezentanti ai: Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Institutului National de Cercetari Economice «Costin C. Kiritescu» al Academiei Romane, Comisiei Nationale de Prognoza, Institutului National de Cercetare stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Institutului de Cercetari pentru Calitatea Vietii al Academiei Romane, Institutului National de Statistica si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor”, se precizeaza in Decizia nr. 7/2018 a CINC.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Statul a stabilit: O familie cu doi copii are nevoie de 2.600 de lei/pe luna pentru un trai decent":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016