Tags: oug 9/2021, modificarea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, creante salariale
Ordonanta de urgenta nr. 9/2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.
Redam textul actului normativ:
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. -
Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 453 din 25 mai 2006, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 2. -Din Fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa."
2. La articolul 15, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Perioada prevazuta la alin. (1) este perioada anterioara datei la care se solicita acordarea drepturilor."
3. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 17. -
(1) In situatia in care se pronunta inchiderea procedurii de insolventa, ca urmare a redresarii angajatorilor, inclusiv in perioada de observatie, definita la art. 5 alin. (1) pct. 42 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, acestia sunt obligati sa restituie sumele suportate din Fondul de garantare, in termen de 6 luni de la pronuntarea hotarârii de inchidere a procedurii.
(2) Angajatorii prevazuti la alin. (1) au totodata obligatia de a plati dobanda la nivelul ratei dobânzii de referinta a Bancii Nationale a României, in vigoare la data efectuarii platii creantelor salariale cuvenite salariatilor, pentru sumele suportate in plus din Fondul de garantare, in raport cu contributiile platite de acestia la Fondul de garantare, restituite in conditiile prevazute la alin. (1)."
4. La articolul 19, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
(3) Cererile prevazute la alin. (1) si (2) sunt insotite de documente care atesta ca impotriva angajatorului a fost pronuntata o hotarâre judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei."
5. La articolul 22, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 22. -
(1) In cazul in care angajatorii aflati in situatiile prevazute la art. 17 nu restituie de bunavoie sumele suportate din Fondul de garantare, agentiile teritoriale vor proceda la actiuni de executare silita."
Art. II. -
Cererile prevazute la art. 19 alin. (1) si (2) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, depuse anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se solutioneaza potrivit prevederilor legale in vigoare la momentul depunerii acestora.
Art. III. -
In termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Guvernul va modifica, in mod corespunzator, Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.850/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societatea a facut o achizitie intracomunitara, care a fost facturata cu TVA si a fost achitata TVA in statul membru UE. Societatea trebuie sa declare aceasta achizitie in D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale-debite, dobanzi si penalitati, penalitati de nedeclarare.
Va rog sa precizati in care din urmatoarele situatii societatea beneficiaza de anularea dobanzilor si penalitatilor, inclusiv anularea penalitatilor de nedeclarare;
1. - daca nu achita rata de esalonare la termen si dupa pierderea esalonarii, pana la 25 noiembrie achita debitul, fara sa achite dobanzile si penalitatile;
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns referitor la modul de inregistrare a facturilor primite in urmatoarele situatii:
1. factura in format pdf de la furnizor este primita in luna N (tot in luna N se primeste si marfa sau serviciul aferent facturii), dar e-Factura nu apare in SPV decat peste 1-2 luni de la data emiterii, dupa ce decontul de TVA pentru luna N a fost depus.
2. se primeste de la furnizor doar factura in format pdf, nu si e-Factura.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea X, platitoare de TVA la trimestru, vector impozit microintreprinderi, factureaza lunar prestari servicii manopera pentru lucrari constructii catre societatea Y, cu termen incasare 30 zile.
Societatea Y nu a mai facut plati catre societatea X de 60 de zile.
In ce conditii poate societatea X sa storneze facturile de prestari servicii sau catre cine trebuie sa se adreseze in vederea recuperarii debitelor?
Va rugam monografie contabila...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Avem o factura transmisa in E-factura la data de 11.06.2024. S-a constatat acum, la data de 13.09.2024, ca este incorect intocmita in momentul selectarii codului 384 primim mesajul ca factura este deja transmisa si nu se mai poate incarca inca o data. Ar trebui creat un carnet nou cu aceleasi date, serie si numar, astfel incat sa pot trransmite cu numarul si data facturii initiale?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana fizica XYZ, cetatean roman a fost pana la data de 31.12.2023 rezident al CANADEI, stat semnatar al Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate cu Romania. De la aceasta data, in Canada nu mai are in posesie proprietati imobiliare, mobiliare. Totodata a fost scoasa din evidenta fiscala a autoritatii Canadiene. Incepand cu 01.01.2024 este rezident al Romaniei, unde si-a stabilit domiciliul, si detine la dispozitia sa o locuinta permanenta. Va rugam sa ne mentionati daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<