Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mecanismul Split TVA, desi optional, va trebui aplicat in mod indirect si de catre contribuabilii care nu au optat pentru Split TVA sau care, prin lege, nu trebuie sa aplice sistemul. Mai mult, in legislatia in vigoare privind plata defalcata a TVA, exista capcane care pot face ca un contribuabil sa devina automat platitor de TVA!
Dupa cum stim, ideea initiala a guvernului de a face obligatoriu din 2018 mecanismul de plata a TVA defalcata a starnit multe proteste si discutii in ultimele luni. Drept rezultat, guvernul a promis ca va modifica OG23/2017 si ca va face acest mecanism optional din 2018. Desi, momentan, Monitorul Oficial contine in continuare doar versiunea obligatorie si nu pe cea optionala, oamenii de afaceri romani si straini - crezand ca problema TVA e ca si rezolvata - si-au indreptat atentia catre alte probleme fiscale de actualitate, precum transferul de asigurari sociale, directiva anti-abuz etc, mentioneaza EY Romania intr-un comunicat transmis recent Mediafax.
EY mentioneaza ca pericolul consecintelor neintentionate nu a trecut in ceea ce priveste acest split TVA (cum se mai numeste mecanismul) incepand din 2018. Atrag atentia ca si astazi (in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017) exista un sistem de split TVA optional, insa este foarte diferit calitativ fata de ce isi propune guvernul de la 1 ianuarie 2018. si aici multa lume - chiar si printre specialisti - nu isi da seama inca de consecintele practice nefaste ale noului sistem "optional".
Astfel, transmite compania, se mentin doua probleme fundamentale cu acest mecanism descris in proiectul de modificare a OG 23 afisat pe site-ul Ministerului de Finante. Prima se refera la subiectii noului sistem optional. Proiectul enumera societati in insolventa, precum si - foarte important - platitorii de TVA care au intarzieri de cel putin 30 de zile la plata TVA datorata in sume cuprinse intre 500 si 1500 Lei, diferentiat in functie de dimensiunea afacerii. Aceasta din urma conditie poate crea probleme majore deopotriva contribuabililor si ANAF.
"De ce? Nu e greu de inchipuit ca o firma mare, cu plati de TVA de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de Lei lunar poate sa comita uneori erori - de interpretare, de neatentie, de omisiune. In cazul acestor companii, o eroare de calcul de 1500 Lei este una triviala, care se regleaza uneori pe loc, uneori cu 1-2 luni intarziere, in cadrul unor verificari interne sau eventual la un control fiscal, mult dupa aparitia acestei erori. insa, conform noului proiect, o asemenea eroare negasita si necorectata pe loc poate sa arunce acest contribuabil mare direct in aplicarea obligatorie a split TVA! Daca aceasta incadrare automata nu este eliminata din varianta finala a OG, ANAF, mai devreme sau mai tarziu, se va confrunta cu mii sau chiar zeci de mii de companii care se vor trezi aplicand split TVA, fara nicio posibilitate sa evite aceasta consecinta nedorita.
Continuarea aici >>
Continuarea aici >>
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ce capcane ne pregateste Split TVA daca nu se schimba nimic pana la 1 ianuarie 2018":
Rating:
Nota: 3.42 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 3.42 din 5 din 6 voturi
Articole similare
SPLIT TVA. Operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVAVIDEO: Plata defalcata a TVA - Context si MotivatiiProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVASPLIT TVA. Conturile IBAN de TVA pot fi consultate pe site-ul ANAFValoarea arieratelor nerecuperabile din TVA a ajuns la 7,1 miliarde de leiUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateNicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriFirmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)
Mai multe articole despre split tva
Articole similare
In toamna lui 2017, bate vantul schimbarii in fiscalitatea romaneascaFirmele vor avea conturi deschise gratuit la trezorerie, pentru PLATA DEFALCATA a TVASplit TVA. Cum se efectueaza plata facturilor?ANAF reglementeaza utilizarea banilor din contul de TVASplit TVA 2018. Nou formular propus de ANAFUltimele articole
Manual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!Informare ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094REMINDER de la ANAF: De la 1 februarie 2020, PLATA DEFALCATA a TVA se abroga!Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Nicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul split TVA. Proiect adoptat de senatori
Mai multe articole despre plata defalcata
Articole similare
Manual de politici contabile, actualizat conform cerintelor legislative generate de pandemia 2020. Protejeaza-te impotriva amenzilor ANAF!ANAF: Modificari importante in depunerea declaratiilor de la 1 decembrie 2011Comunicat ANAF: Optiune trecere impozit pe profitBaza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Ce includem in baza?ANAF a publicat proiectul pentru actualizarea procedurii de modificare a vectorului fiscalUltimele articole
Declaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricoleReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin Legea 296/2020Campanie ANAF de indrumare a contribuabililor privind depunerea si completarea Declaratiei Unice in 2021
Mai multe articole despre anaf
Articole similare
Split TVA. Facilitati pentru firmele care aplica optional sistemul
Mai multe articole despre split tva optional

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Semenciuc Otilia 2017-11-23 16:08:05
Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche referitor la aceasta problema, greseli pot fi si din partea firmelor si din partea sistemului ANAF. Noi ne-am trezit cu firma inactiva dintr-o greseala de sistem, deci este foarte usor sa se intample erori mult mai mici. Aceasta "capcana" trebuie eliminata din legea split TVA.