Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in termeni nominali, a crescut in aceasta primavara (datele publicate de INS sunt pentru luna mai 2014) atat ca serie bruta cu 2,9% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,7%. Comparatia e fata de luna precedenta.
Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in termeni nominali, a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,1%, respectiv cu 7,5%.
In perioada 1.I-31.V.2014, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in termeni nominali, a crescut fata de perioada 1.I-31.V.2013, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,1%, respectiv cu 5,4%.
Mai 2014 comparativ cu aprilie 2014
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna mai 2014, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 2,9%, datorita cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+17,0%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+4,7%) si la activitatile de transport (+0,4%). Scaderi au inregistrat activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-5,0%) si activitatile de comunicatii (-3,1%).
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2014, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorita cresterii activitatilor de servicii informatice si tehnologia informatiei (+5,4%) si altor servicii furnizate in principal intreprinderilor (+3,8%). Scaderi au inregistrat activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-3,8%), comunicatiile (-1,7%) si transporturile (-0,1%).
Mai 2014 comparativ cu mai 2013

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna mai 2014, comparativ cu luna mai 2013, a crescut pe ansamblu cu 7,1%, datorita cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+33,2%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+14,8%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+8,5%), comunicatii (+3,4%) si transporturi (+1,2%).
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2014, comparativ cu luna mai 2013, a crescut pe ansamblu cu 7,5%, datorita cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+24,9%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+13,9%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+9,8%), comunicatii (+4,3%) si la transporturi (+2,6%).
Perioada 1.I-31.V.2014 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2013
In perioada 1.I-31.V.2014 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2013, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, a crescut pe ansamblu cu 5,1%, datorita in principal cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+21,6%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+16,1%), comunicatii (+5,4%), transporturi (+4,2%) si alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+2,4%).
In perioada 1.I-31.V.2014 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2013, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 5,4%, datorita in principal cresterilor inregistrate la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+17,3%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+14,8%), transporturi (+5,5%), comunicatii (+4,7%) si alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+3,1%).
PRECIZARI METODOLOGICE
Sursa datelor o constituie capitolul cifra de afaceri (CA) din Cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in servicii (SERV TS), in conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 1165/1998, Regulamentul Consiliului si Parlamentului European nr. 1158/2005 si Regulamentul Comisiei Europene nr. 1503/2006 cu privire la statisticile pe termen scurt.
Cercetarea statistica este de tip selectiv. Tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului este cel al sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de: activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene cat si la nivel de intreprindere de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste), se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 93,44% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa 3602 operatori economici cu activitate principala de servicii de piata prestate in principal intreprinderilor. Eroarea maxim admisa a estimatiilor este de ± 3%.
Serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor cuprind acele servicii care pot sa constituie obiectul vanzarii si cumpararii pe piata si sunt realizate de unitati ale caror venituri provin in cea mai mare parte (50% sau mai mult din cifra de afaceri realizata) din vanzarea productiei proprii de servicii de transporturi, posta si curierat, productie cinematografica, video si programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe, telecomunicatii. Se mai includ activitatile de servicii in tehnologia informatiei, activitatile juridice si de contabilitate, arhitectura si inginerie, publicitate, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de investigatie si protectie, activitati de curatenie, de secretariat si servicii suport, tranzactii imobiliare si activitati de inchiriere si leasing, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarife, preturi de vanzare) si modalitatile de incasare.
Cifra de afaceri (excl. TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe. Indicii valorici ai cifrei de afaceri din domeniul serviciilor de piata prestate in principal intreprinderilor sunt indici de tip Laspeyres si se calculeaza ca indici ponderati nedeflatati. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta (2010).
Pentru ajustarea seriilor s-a folosit pachetul de programe DEMETRA (metoda TRAMO/SEATS), care realizeaza estimarea efectului numarului de zile lucratoare diferit de la o luna la alta si efectului calendarului (an bisect si alte sarbatori nationale) precum si identificarea si corectarea valorilor extreme (schimbari de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) si interpolarea valorilor lipsa. Seria ajustata cu numarul de zile lucratoare s-a obtinut prin eliminarea din seria bruta a acestor efecte, cu ajutorul unor coeficienti de corectie, stabiliti in functie de modelul de regresie folosit (aditiv sau multiplicativ).
Stabilirea modelelor de regresie folosite pentru fiecare serie se face la inceputul fiecarui an si implica recalcularea seriilor ajustate calculate in anul precedent (recalculare datorata modificarii modelelor adoptate, numarului de regresori folosit si numarului de observatii disponibile).
Ajustarea nivelurilor agregate s-a realizat prin metoda directa care presupune ajustarea directa a seriilor agregate. Utilizarea metodei directe poate conduce la unele inconsistente in seriile de date (respectiv, agregatele sa nu fie cuprinse intotdeauna intre valorile componentelor din care provin).
Calculul indicilor valorici ai cifrei de afaceri fata de luna precedenta sau fata de luna corespunzatoare din anul precedent, pornind de la indicii cu baza fixa (anul 2010=100), se realizeaza astfel:
- indicii valorici ai cifrei de afaceri fata de luna precedenta: prin impartirea indicelui cu baza fixa (anul 2010=100) al lunii respective la indicele cu baza fixa (anul 2010=100) al lunii precedente, inmultit cu 100;
- indicii valorici ai cifrei de afaceri fata de luna corespunzatoare din anul precedent: prin impartirea indicelui cu baza fixa (anul 2010=100) al unei anumite luni din anul respectiv la indicele cu baza fixa (anul 2010=100) al aceleiasi luni din anul precedent, inmultit cu 100.
Datele sunt provizorii si periodic pot fi revizuite pe baza rectificarilor ce se efectueaza retroactiv de catre operatorii economici din esantion.
Sursa: Institutul National de Statistica

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Schimbari pentru IMM-uri din 2015. Clarificari privind sistemul simplificatCodul fiscal 2008 - Capitolul XIII. Obligatii - art. 153-158^1CIFRA DE AFACERI. Care e limita de facturare in conditiile actuale din Codul fiscal?TVA. Declaratia 392 in cazul aplicarii masurilor de simplificareContabilitatea financiara si de gestiune aplicata: Explicatiile necesare pentru aplicarea corecta a legislatiei in vigoareUltimele articole
CIFRA DE AFACERI. TVA lunar devine OBLIGATORIU daca ai depasit 100.000 euroDeclaratia D100. Aveti la dispozitie 2 variante pentru corectarea IMCAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESD700. Schimbarea perioadei fiscale TVA se poate face in timpul anului?D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Anul 2013 a adus trei impozite noiAchizitii de bunuri cu TVA 24% si livrare cu 9%. Cum aplicam regimul TVA corect?Achizitii intracomunitare de bunuri si societate neinregistrata in scop de TVA. Ce obligatii se impun?Scutiri de TVA in cazul navelor destinate navigatiei maritimeCota TVA aplicabila in cazul facturilor storno. Cum procedam?Ultimele articole
Platitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeMajorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalTVA locuinte. CONDITII pentru a beneficia de TVA 9% pana pe 31 iulie 2026Articole similare
Comercializare bunuri second-hand. Ce tratament TVA se aplica?Zoom fiscal: Principalele modificari aduse formularului 088Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciCe regim TVA se aplica vanzarii de apartamente noi catre persoane fizice/juridice?Dobanda imprumut nerezident | Impozit pe venituri nerezidentiUltimele articole
Distribuire dividende catre persoane fizice. Ce OBLIGATII fiscale existaMicroINTREPRINDERE. Cand trece la impozit pe profit daca NU a depus bilantul la timp in 2025Impozit MicroINTREPRINDERE 2025: Conditii, Cote si DeclaratiiFirme neplatitoare de TVA cu activitate suspendata. Autovehiculele pe firma mai pot fi utilizate?MicroINTREPRINDERE. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025Articole similare
Cum se face incadrarea la microintreprinderi pentru anul 2023Deficit major de incasare a TVA. Inregistrat de RomaniaImpozitarea pe veniturile microintreprinderilor din factuarea cheltuielilor. Cum procedam corect?Zoom fiscal: Modificarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului. Obligatii declarativeVanzare imobil si depasire plafon microintreprindere. Care sunt noile conditii pentru firma?Ultimele articole
Platitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Firme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"