Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Retinem ca pentru contribuabilii care realizeaza venituri comerciale din activitati independente pe baza normelor de venit, venitul net anual se determina la locul desfasurarii activitatii.
Ministerul Finantelor Publice elaboreaza nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
Norma de venit pentru fiecare activitate independenta desfasurata de contribuabil care genereaza venit comercial nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
Acelasi lucru se aplica si in cazul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit fiind stabilita pentru fiecare membru asociat.
La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor. Criteriile pentru stabilirea normelor de venit de catre directiile generale regionale ale finantelor publice sunt cele prevazute in normele metodologice.
in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate independenta, care genereaza venituri comerciale, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se corecteaza astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.
Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
Manual de politici contabile - Stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate pe baza normelor de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina pe baza contabilitatii in partida simpla.
Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care se calculeaza venitul net pe baza normelor de venit, au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
In situatia in care un contribuabil desfasoara aceeasi activitate in doua sau mai multe locuri diferite pentru care venitul net se determina pe baza normelor anuale de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit, corectate potrivit criteriilor specifice de la fiecare loc de desfasurare a activitatii.
In cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit de la locul desfasurarii fiecarei activitati, corectate potrivit criteriilor specifice.
Pentru contribuabilii persoane fizice care desfasoara o activitate independenta ca intreprindere individuala, venitul net se poate determina pe baza de norme anuale de venit, cu respectarea prevederilor art. 49 din Codul fiscal.
Pentru determinarea venitului net anual al fiecarui membru asociat se aplica criteriile specifice de corectie asupra normei de venit.
La stabilirea coeficientilor de corectie a normelor de venit se vor avea in vedere urmatoarele criterii:
vadul comercial si clientela;
varsta contribuabililor;
timpul afectat desfasurarii activitatii, cu exceptia cazurilor prevazute la pct. 44 si 45;
starea de handicap sau de invaliditate a contribuabilului;
activitatea se desfasoara intr-un spatiu proprietate a contribuabilului sau inchiriat;
realizarea de lucrari, prestarea de servicii si obtinerea de produse cu material propriu sau al clientului;
folosirea de masini, dispozitive si scule, actionate manual sau de forta motrice;
caracterul sezonier al unor activitati;
durata concediului legal de odihna;
desfasurarea activitatii cu salariati;
contributia fiecarui asociat in cazul activitatii desfasurate in cadrul unei asocieri;
informatiile cuprinse in declaratia informativa depusa in scop de TVA potrivit prevederilor art. 156^3 din Codul fiscal;
alte criterii specifice.
Diminuarea normelor de venit ca urmare a indeplinirii criteriului de varsta a contribuabilului se opereaza incepand cu anul urmator celui in care acesta a implinit numarul de ani care ii permite reducerea normei. Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au si calitatea de salariat sau isi pierd aceasta calitate se face incepand cu luna urmatoare incheierii/desfacerii contractului individual de munca.
Venitul net din activitati independente, determinat pe baza de norme anuale de venit, se reduce proportional cu:
perioada de la inceputul anului si pana la momentul autorizarii din anul inceperii activitatii;
perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal, in situatia incetarii activitatii, la cererea contribuabilului.
Pentru intreruperile temporare de activitate in cursul anului, datorate unor accidente, spitalizarii si altor cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proportional cu perioada nelucrata, la cererea contribuabililor. in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, persoanele fizice autorizate si asociatiile fara personalitate juridica sunt obligate sa depuna autorizatia de functionare si sa instiinteze in scris, in termen de 5 zile, organele fiscale in a caror raza teritoriala acestia isi desfasoara activitatea. in acest sens se va anexa, in copie, dovada din care sa rezulte depunerea autorizatiei.
Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determina prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate.
in acest scop organul fiscal intocmeste o nota de constatare care va cuprinde date si informatii privind:
situatia care a generat corectarea normei de venit, cum ar fi: inceputul/sfarsitul activitatii, intreruperea temporara, si altele asemenea;
perioada in care nu s-a desfasurat activitate;
documentele justificative depuse de contribuabil;
recalcularea normei
Pentru contribuabilul care opteaza sa fie impus pe baza de norma de venit si care anterior a fost impus in sistem real, avand investitii in curs de amortizare, valoarea amortizarii nu diminueaza norma de venit. Veniturile realizate din valorificarea investitiilor respective sau trecerea lor in patrimoniul personal in cursul perioadei de desfasurare a activitatii sau in caz de incetare a activitatii majoreaza norma de venit proportional cu valoarea amortizata in perioada impunerii in sistem real.
In cazul contribuabilului impus pe baza de norma de venit, care pe perioada anterioara a avut impunere in sistem real si a efectuat investitii care au fost amortizate integral, veniturile din valorificarea sau trecerea acestora in patrimoniul personal ca urmare a incetarii activitatii vor majora norma de venit.
Contribuabilii care in cursul anului fiscal isi completeaza obiectul de activitate cu o alta activitate care nu este cuprinsa in nomenclator vor fi impusi in sistem real de la data respectiva, venitul net anual urmand sa fie determinat prin insumarea fractiunii din norma de venit aferenta perioadei de impunere pe baza de norma de venit cu venitul net rezultat din evidenta contabila.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real.
Sursa: asistenta-contribuabili.ro
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
PFA: Deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismulTitlul III Capitolul VIIVenituri din marca inregistrata. Ce taxe datoram?ANAF: Proiect de ordin pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a declaratiei unice (212)Impunerea veniturilor din arenda. In atentia persoanelor care obtin venituri din arendarea bunurilor!Ultimele articole
PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaVenituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceSalariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Cum se completeaza D100 pentru a declara impozitul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiArticole similare
ANAF a publicat normele de venit pentru impunerea veniturilor din activitati agricoleIn ce conditii depunem formularul 220 pana la 31 ianuarieDeclaratia 200 pentru veniturile realizate. Verificati daca trebuie sa depuneti declaratia!Tratament fiscal PFA, pe baza normei de venit. Obligatii declarative pe 2019Depune la timp Declaratia 200. Se apropie termenul limitaUltimele articole
PFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiJoi, 29 februarie 2024, termenul limita pentru depunerea Formularului 204PFA la norma de venit. Daca depaseste plafonul de 25.000 euro este obligat sa treaca la sistemul real in 2024?PFA-uri care obtin venituri din strainatate. Pot lucra pe norma de venit?PFA-uri infiintate la final de 2023. Cum se calculeaza CAS si CASS?Articole similare
Codul vosganianic, pe scurt…Declaratia 230 actualizata in 2020: Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anualTratament fiscal pentru contributiile sociale obligatorie. Venituri din tranzactionarea titlurilor de valoareContract de comision cu PFA. Declaratia 600CASS 2014 pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor. Stabilire BAZA DE CALCULUltimele articole
Proiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulPrime acordate anagajatilor de Craciun. Sunt deductibile aceste cheltuieli?Controale fiscale pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiCum se calculeaza diurna externa. Exemplu util contribuabililorSalariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Articole similare
ANAF prezinta Ghidul fiscal al persoanelor fizice care realizeaza venituri comercialeSEMINARII WEB, un nou serviciu electronic al ANAF pus la dispozitia contribuabililor din mai 2022Zoom fiscal: Veniturile din profesii liberale din RomaniaPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Sistem impunere PFA. Contabilitate in sistem real sau NORMA DE VENIT, ce este mai bine?Ultimele articole
Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataD212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimePFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiDeclaratia Unica completata eronat. Se mai poate intocmi declaratia rectificativa?Articole similare
Platile anticipate pentru impozitul pe venit aferent trim. II. Plata pana la 25 iunie 2014Rectificarea declaratiei informative privind achizitia intracomunitara. Cum completam decontul de TVA?Avansurile achitate pentru achizitii intracomunitare de bunuriFonduri europene pentru societati comerciale si PFAAjustarea TVA in cazul clientilor incertiUltimele articole
E-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceE-Factura: Ce trebuie sa faca firmele care au primit facturile DUPA cele 5 zile legaleNotificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimiteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"