Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Ce ajustari efectuam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: ajustare tva, codul fiscal, anulare inregistrare tva, declaratii, cod de tva

Vom analiza astazi cazul unei societati comerciale careia i s-a anulat din oficiu codul de TVA conform art. 153 alin.9 si care are in balanta imobilizari corporale in curs de executie (contul 231) pentru care a dedus TVA-ul aferent acestor imobilizari pe baza facturilor de achzitii cuprinse dintr-o perioada mai mica de 5 ani. Vom stabili astfel daca societatea va trebui sa ajusteze TVA-ul pentru aceste facturi, stabilind totodata si ce obligatii declarative exista.Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 148 alin. (1) lit.c) din Codul fiscal, in conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in in situatia in care persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune, inclusiv bunuri furate.

In acest sens, pct. 53 alin. (6) din normele metodologice date in aplicarea art. 148 stabileste ca, in baza art. 148 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa ajusteze, la data modificarii intervenite, taxa deductibila aferenta bunurilor de natura stocurilor, serviciilor neutilizate, activelor corporale fixe in curs de executie, activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, in situatia in care persoana impozabila pierde dreptul de deducere a taxei. Ajustarea reprezinta in aceasta situatie anularea dreptului de deducere a TVA deduse initial si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea.

Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari ca urmare a unor situatii cum ar fi:

a) modificari legislative;
b) modificari ale obiectului de activitate;
c) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere. Se includ in aceasta categorie si vehiculele pentru care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art. 1451, in situatia in care are loc o modificare de destinatie, respectiv sunt utilizate pentru activitati care impun limitarea dreptului de deducere la 50%, conform art. 1451 din Codul fiscal ;

d) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal . In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, se efectueaza ajustarea taxei, sumele imputate nefiind considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA.

Potrivit pct. 53 alin. (8), in cazul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale competente, conform art. 153 alin. (9) lit. a)-e) din Codul fiscal, se considera ca activele corporale fixe, care nu sunt amortizate integral, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, sunt alocate pe perioada in care nu au avut un cod valabil de TVA unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal pentru valoarea ramasa neamortizata. Ajustarea se efectueaza in functie de cota de taxa in vigoare la data achizitiei activului corporal fix.

Ajustarea va fi reflectata in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile. In cazul in care nu a evidentiat corect sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute, persoana impozabila va declara si va plati sumele rezultate din ajustarea taxei, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , persoanele impozabile pot ajusta, in conformitate cu prevederile alin. (2) lit. b), taxa aferenta activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital potrivit art. 149 din Codul fiscal , pentru valoarea ramasa neamortizata, inclusiv in situatia in care acestea au fost livrate in regim de taxare in perioada in care nu au avut un cod valabil de TVA, in cadrul procedurii de executare silita. Ajustarea va fi reflectata in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior. Prevederile alin. (3) si (7) se aplica corespunzator.

In baza celor prezentate apreciem ca societatea careia i s-a anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. a)-e) sau lit. g) din Codul fiscal are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta activelor corporale fixe in curs de executie conform art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal . Ajustarea trebuie reflectata in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA. In situatia in care societatea nu a evidentiat aceste ajustari in ultimul decont de TVA depus, aceasta va completa si depune la organul fiscal competent declaratia 307 - "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea TVA".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Ce ajustari efectuam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016