Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Nu mai reprezinta o noutate faptul ca regula generala de taxare a prestarilor de servicii prevede taxarea contravalorii acestora la locul unde este stabilit prestatorul sau la locul unde acesta are ...
Nu mai reprezinta o noutate faptul ca regula generala de taxare a prestarilor de servicii prevede taxarea contravalorii acestora la locul unde este stabilit prestatorul sau la locul unde acesta are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
Totusi, pentru serviciile de expertizare si pentru lucrarile efectuate asupra bunurilor mobile corporale se aplica o exceptie de la regula generala. Exceptia are in vedere taxarea serviciilor la locul de prestare al acestora, fapt reglementat prin art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal.
De exemplu:
● daca un bun apartinand unui beneficiar din Romania este expertizat in Polonia, taxarea serviciului se face de catre prestatorul din Polonia cu cota standard TVA din statul sau (22%);
● daca un bun apartinand unui beneficiar din Ungaria este expertizat in Romania, taxarea serviciului se face de catre prestatorul din Romania cu cota standard TVA de 19%.
Consider ca este o coincidenta faptul ca in exemplul anterior, locul unde este stabilit prestatorul este identic cu locul unde se presteaza serviciile de expertiza. Aceeasi regula de taxare este aplicabila si in situatia in care un prestator stabilit in Romania are un punct de lucru in Italia si expertizeaza bunuri in favoarea unui beneficiar din Belgia.
1) Regimul de taxare a serviciilor prestate in Romania pentru beneficiari stabiliti in state terte
Pentru serviciile de expertiza efectuate asupra bunurilor care sunt proprietatea unei persoane juridice stabilite intr-un stat tert, taxarea are loc in Romania ca loc de prestare a serviciilor.
2) Regimul de taxare a serviciilor prestate in Romania pentru beneficiari stabiliti in state membre
O exceptie la exceptie!
In relatiile cu parteneri stabiliti in state membre, la aceasta exceptie mai exista inca o exceptie: operatiunea nu mai este taxabila la locul de prestare a serviciilor de expertizare sau de efectuare a lucrarilor asupra bunurilor mobile corporale.
Conform exceptiei, serviciul nu este taxabil nici la locul unde este stabilit prestatorul, nici la locul unde este prestat serviciul. Serviciul este taxabil in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA comunicat prestatorului de catre beneficiarul serviciului sau, fapt reglementat la prima liniuta din art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Aceasta exceptie este aplicabila daca sunt respectate cumulativ doua conditii:
➔ beneficiarul serviciului comunica prestatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA acordat de autoritatile competente dintr-un stat membru;
➔ dupa expertizare sau prelucrare, bunurile sunt transportate in afara statului membru al prestatorului.
Retineti doua aspecte esentiale desprinse din conditiile impuse de lege!
❶ Nu este obligatorie eliberarea codului de inregistrare in scopuri de TVA de catre autoritatea fiscala in care este stabilit beneficiarul serviciului.
De exemplu, beneficiarul poate avea sediul stabil in Italia, dar se poate inregistra in scopuri de TVA in Belgia, Franta, Slovacia etc. Pentru serviciile de care beneficiaza poate comunica prestatorului din Romania unul din codurile dobandite intr-unul din statele membre in care s-a inregistrat in scopuri de TVA.
❷ Dupa expertizare sau prelucrare, bunurile pot fi transportate in orice alt loc, dar nu in statul membru al prestatorului.
De exemplu, bunurile expertizate de prestatorul din Romania in favoarea beneficiarului cu sediul stabil in Italia care a comunicat codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat de autoritatea fiscala din Franta sunt transportate in Slovacia.
Conform exemplificarilor succint formulate, se considera ca sunt respectate cumulativ cele doua conditii, motiv pentru care prestatorul din Romania este indreptatit sa considere serviciul prestat "neimpozabil in Romania“. In aceasta situatie, prestatorul din Romania inscrie pe factura emisa doar suma in valuta a contravalorii serviciului prestat, iar conversia in lei a sumei facturate in valuta o face doar in momentul inregistrarii acesteia in evidenta contabila si in evidenta fiscala, la cursul valutar din data emiterii facturii.
Faptul generator si exigibilitatea TVA se considera a fi data prestarii serviciului. Data prestarii poate fi considerata data preluata din documentul de expediere sau de transport a bunurilor in statul membru indicat de catre beneficiar.
Avand in vedere ca pentru prestarile de servicii faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care este emisa factura, dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, cursul valutar recomandabil a fi utilizat pentru determinarea veniturilor de exploatare din contul 704 este cursul din data prestarii serviciilor.
Important!
D.p.d.v. al regimului de deducere a TVA aferente bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea de operatiuni economice, o operatiune neimpozabila in Romania nu trebuie confundata cu o operatiune scutita fara drept de deducere.
Daca pentru operatiunea scutita fara drept de deducere a TVA nu este permisa exercitarea dreptului de deducere, pentru operatiunea neimpozabila este permisa exercitarea acestui drept. Acest fapt rezulta din prevederile art. 145 alin. (2) lit. (b): „Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate... ;“.
In situatia in care bunurile expertizate in Romania nu sunt transportate intr-un stat membru indicat de cumparator, nu este respectata una din cele doua conditii impuse de lege, motiv pentru care serviciile sunt taxabile in Romania. Astfel, prestatorul din Romania este obligat sa colecteze TVA pentru contravaloarea serviciului prestat in favoarea partenerului intracomunitar.
Exemplu:
Firma Bebevita din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza din Austria diverse produse cosmetice pentru sugari destinate comercializarii cu ridicata pe piata interna. Pentru verificarea conformitatii produselor si a respectarii conditiilor calitative impuse, conform contractului incheiat cu firma Hausderkinder, in calitate de furnizor al produselor, cei doi parteneri convin ca, inainte de introducerea pe piata a produselor, sa fie efectuate teste de laborator si expertize calitative asupra unui lot de marfa de 5% prelevat din cantitatea totala livrata.
Serviciile de expertiza urmeaza a fi prestate de firma Bebevita din Romania, in laboratoarele proprii, in contul furnizorului din Austria, pe cheltuiala acestuia. Prin contract se stabileste ca bunurile expertizate sa ramana la prestator, urmand a fi distruse, astfel incat sa nu intre in circuitul economic.
In luna august 2008, in data de 8, firma Hausderkinder din Austria, inregistrata in scopuri de TVA in Austria, conform facturii emise, livreaza bunuri in valoare de 120.000 euro de pe teritoriul Austriei. Cursul valutar din data receptiei bunurilor este de 3,5001 lei/euro si firma Bebevita intocmeste o singura nota de receptie si constatare de diferente pentru intregul lot de marfa. In aceeasi zi, preleveaza un lot de 5% pe care il transmite in vederea testarii si expertizarii catre laboratorul propriu in baza bonului de consum.
Pentru contravaloarea bunurilor testate si expertizate, dar distruse ulterior expertizarii conform procesului-verbal transmis de firma Bebevita din Romania, in data de 12.08.2008 firma Hausderkinder emite o nota de credit in favoarea firmei Bebevita.
Pentru serviciile de testare si expertiza efectuate asupra bunurilor, firma Bebevita din Romania percepe un tarif de 12%, exclusiv TVA din contravaloarea bunurilor expertizate si, in data de 14.08.2008, pe numele beneficiarului sau din Austria, emite factura cu TVA colectata la un curs valutar de 3,5370 lei/euro.
In urma expertizarii efectuate, se constata faptul ca bunurile indeplinesc conditiile impuse de normele europene si sunt vandute in totalitate in regim angro pana la sfarsitul lunii august.
Cum procedeaza firma Bebevita din Romania care are atat calitatea de cumparator al bunurilor, cat si calitatea de prestator de servicii asupra bunurilor receptionate?
➔ d.p.d.v. contabil:
■ efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
in data de 08.08.2008:
1. intrarea bunurilor in patrimoniu, in baza notei de intrare-receptie si constatare diferente ca document justificativ: 120.000 euro x 3,5001 lei/euro = 420.012 lei
371
=
401
420.012,00
"Marfuri“
"Furnizori“
2. taxarea achizitiei intracomunitare de bunuri in baza urmatoarelor documente justificative:
✗ factura furnizorului;
✗ documentul de transport al bunurilor;
✗ nota de intrare-receptie si constatare diferente.
420.012 lei x 19% = 79.802,28 lei
4426
=
4427
79.802,28
"TVA
"TVA colectata“
deductibila“
3. prelevarea unui lot de 5% si transmiterea acestuia catre laborator in baza bonului de consum ca document justificativ de eliberare din magazie a bunurilor si de transfer in gestiunea laboratorului: 420.012 lei x 5% = 21.000,60 lei
consumabile“
"Cheltuieli "Materiale
cu materialele consumabile“ consumabile“
1. nota de credit emisa de firma Hausderkinder din Austria ca document justificativ pentru lotul de bunuri de 5% prelevat in vederea efectuarii expertizei: 120.000 euro x 5% = 6.000 euro
6.000 euro x 3,5001 lei/euro = 21.000,60 lei
"Furnizori“ "Alte venituri
din exploatare“
4426 = 4427 3.990,11
"TVA "TVA colectata“ (in rosu)
deductibila“
1. emiterea facturii in valoare totala de 3.030,50 lei, din care 2.546,64 lei contravaloarea serviciilor prestate si 483,86 lei TVA colectata in baza urmatoarelor elemente de calcul:
– costurile legate de manopera;
– costurile legate de substantele utilizate pentru testarea si expertizarea produselor;
– regia laboratorului; si contravaloarea orice bun incorporat in produsul prelucrat, ambalajele sau alte bunuri utilizate in legatura directa cu produsul prelucrat reprezinta livrari accesorii serviciilor realizate si nu vor fi tratate ca livrari de bunuri, ci ca fiind parte a serviciului prestat.
✓ baza de impozitare a TVA: 720 euro x 3,5370 lei/euro = 2.546,64 lei
✓ TVA colectata: 2.546,64 lei x 19% = 483,86 lei
"Clienti“ 704 2.546,64
"Venituri din lucrari
executate si servicii
prestate“
4427 483,86
"TVA colectata“
1. vanzarea marfurilor catre diversi clienti stabiliti pe teritoriul Romaniei cu un adaos comercial de 8% la pretul de achizitie:
"Clienti“ 707 430.932,03
"Venituri din
vanzarea marfurilor“
4427 81.877,08
"TVA colectata“
"Cheltuieli "Marfuri“
privind
marfurile“
– in paralel cu evidentele contabile efectuate, firma Bebevita aduce la indeplinire urmatoarele obligatii fiscale:
1. completeaza in jurnalul de cumparari, in baza facturii emise de furnizorul din Austria, achizitia intracomunitara taxabila pentru suma de 420.012,00 lei si taxa aferenta in
suma de 79.802,28 lei;
in data de 12.08.2008:
– completeaza in jurnalul de cumparari, cu semnul minus, contravaloarea in lei a notei de credit emisa de firma Hausderkinder din Austria, respectiv suma de 21.000,60 lei si
TVA aferenta de 3.990,11 lei;
– completeaza in jurnalul de vanzari factura emisa cu TVA colectata pentru serviciile de testare si expertizarea a bunurilor pentru suma totala de 3.030,50 lei, din care 2.546,64 lei contravaloarea serviciilor prestate si 483,86 lei TVA;
– completeaza in jurnalul de vanzari facturile emise cu TVA colectata pentru vanzarea marfurilor catre diversi clienti stabiliti pe teritoriul Romaniei la o valoare totala de 512.809,11 lei, din care 430.932,03 lei baza de impozitare si 81.877,08 lei TVA colectata;
– completeaza si depune decontul lunar de TVA, cod 300, prin care raporteaza achizitiile, livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate.
– completeaza si depune formularul „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“, cod 390.
– completeaza si depune formularul "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA“ pentru toate facturile emise pentru livrarea de bunuri pe teritoriul Romaniei catre cumparatori inregistrati in scopuri de TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ordinul 1393/2020. A fost publicat modelul documentelor necesare obtinerii sprijinului financiar pentru orarul flexibil de muncaAjustarea TVA pentru o societate cu activitate suspendataAnaliza bugetului personal: un roman isi da jumatate din bani pe mancareCertificarea declaratiilor fiscale anuale in 2014. Care sunt noile clarificari?Impozitul pe profit in 2013 | Depunere Declaratia 101Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
ANAF: Noul formular 088 nu se mai aplica de la 1 iulieServiciu prestat pe teritoriu national. Factura emisa este grevata de TVA sau nu?Servicii transport - tratament TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVACand se depun declaratiile 307 si 311?Ultimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiA fost introdusa o noua exceptie de la obligativitatea folosirii caselor de marcatSe suspenda pana pe 1 septembrie 2025 obligatia de a avea CNP si cod QR pe bonurile fiscale, conform OUG 125/2024Material ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiTVA de 9% la vanzarea de locuinte. Valoarea de 600.000 lei include si TVA?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"