keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ce tratament fiscal aplicam la refacturarea cheltuielilor de intretinere a unui imobil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, tratament fiscal, refacturare cheltuieli, intretinere bun imobil, livrari de bunuri

Analizam mai jos cazul unei societati care detine un imobil pentru care primeste facturi de intretinere de la Asociatia de Proprietari, facturi care nu au TVA. Societatea inchiriaza acest imobil catre diversi clienti si refactureaza lunar aceste costuri. Vom stabili cum se factureaza catre clienti costurile intretinerii in ce priveste TVA-ul, iar in cazul in care nu se factureaza cu TVA, vom vedea la ce rand din Declaratia 300 ar trebui declarata aceasta operatiune.


Solutia consultantului:

Practic, societatea pe care o reprezentati are calitate de cumparator revanzator al aceluiasi serviciu deoarece primeste la cumparare un document emis pe numele sau si emite la vanzarea aceluiasi serviciu, un document (factura) pe numele beneficiarului serviciului respectiv.

In acest context trebuie sa aveti in vedere prevederile articolului 129 alineatul 2 din Codul fiscal prin care se face precizarea ca in situatia in care o persoana impozabila care actioneaza in nume propriu ia parte la o prestare de servicii in contul altei persoane se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective.
 
Astfel, chiar daca efectueaza o achizitie de serviciu, neimpozabila d.p.d.v. al TVA numai datorita faptului ca prestatorul de servicii (Asociatia de proprietari) este o persoana neimpozabila, la prestarea serviciului, proprietarul bunului imobil, persoana impozabila d.p.d.v. al TVA, trebuie sa emita o factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard TVA de 24% deoarece serviciul, prin natura sa, este operatiune taxabila.
 
Valoarea serviciului cumparat se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26"Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile…" si valoarea serviciului vandut la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016