keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Sa identificam corect o livrare intracomunitara de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, oug 109/2009, omfp 2222/2006, prestari servicii, livrari intracomunitare

O societate se confrunta cu o situatie in care trebuie sa afle daca prestarea de servicii efectuata poate fi considerata livrare intracomunitara de bunuri. Acest caz este frecvent intalnit, mai ales datorita faptului ca aria serviciilor prestate de societati este extrem de variata, iar modificarile legislative recente nu sunt intotdeauna explicate intr-un mod clar. Astfel, aceasta societate livreaza saptamanal in Uniunea Europeana o publicatie printata, prin intermediul postei. Ramane, asadar, de vazut, daca aceasta livrare este considerata livrare intracomunitara de bunuri. In plus, societatea livreaza si serviciul de reclama pe teritoriul UE. Vom vedea, in cele ce urmeaza, si daca aceste operatiuni influenteaza in vreun mod perioada fiscala.



Raspuns:

Referitor la prima intrebare, consider ca operatiunile respective nu se incadreaza in categoria livrarilor intracomunitare de bunuri, scutite cu drept de deducere a TVA deoarece nu exista dovada efectuarii transportului. De asemenea, este posibil ca ziarele respective sa fie expediate catre persoane fizice, acestea fiind incadrate d.p.d.v. al TVA in categoria persoanelor neimpozabile.
 
In lipsa unui CMR si a unui cod valid de TVA transmis de o persoana impozabila firma dvs. nu poate sa justifice incadrarea operatiunii la L.I.C. in baza documentelor impuse prin OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru livrari intracomunitare de bunuri, documentele justificative sunt cele enumerate la articolul 10 din OMFP 2222/2006:

- factura completata cu informatiile impuse de art. 155 alin. (5) din Codul fiscal ;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
 
Operatiunea nu poate fi considerata o L.I.C., daca bunurile au fost expediate prin posta, chiar in situatia in care clientul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru si va comunica acest cod valid.
 
In acest caz, pentru livrarea efectuata se colecteaza TVA. Pe factura emisa se poate inscrie o mentiune de genul "taxabil in Romania cf. art. 132 alineatul 1 litera a) din Codul fiscal " sau "taxabil in Romania cf. art. 32 din Directiva CEE 112 din 28 noiembrie 2006".
 
Articolul 32 din Directiva CEE 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata este echivalentul art. 132 alineatul 1 litera a) din Codul fiscal "Atunci cand bunurile sunt expediate sau transportate de furnizor sau de client sau de o terta persoana, locul livrarii este considerat a fi locul unde se gasesc bunurile la momentul la care incepe expedierea sau transportul bunurilor catre client".
 
Referitor la a doua intrebare, operatiunea respectiva se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii. Pentru astfel de servicii, care nu se incadreaza la exceptii, se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal . Aceasta regula de taxare prevede ca locul prestarii serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este « locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice », deci intr-un stat membru UE. Astfel, acest serviciu este considerat neimpozabil in Romania, iar justificarea incadrarii la operatiuni neimpozabile se efectueaza in baza contractului incheiat cu partenerul extern (sau a comenzii transmise) si a facturii emise cu mentiunea "neimpozabil".
Conform acestei reguli de taxare, firma dvs. in calitate de prestator din Romania emite factura pe care inscrie mentiunea « neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. 2 din Legea 571/2003 ». Operatiunea se declara lunar in declaratia 390 iar in decontul 300 in functie de perioada de declarare pe care o aveti, lunar sau trimestrial. Referitor la a treia intrebare, deoarece cele doua operatiuni se incadreaza in categoria livrarilor intracomunitare, nu exista obligatia schimbarii perioadei fiscale.
 
Astfel, efectuarea unei prestari intracomunitare de servicii nu impune modificarea vectorului fiscal la sectiunea TVA pentru modificarea perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica.

Obligatia schimbarii perioadei fiscale din trimestru calendaristic in luna calendaristica intervine doar in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, taxabila. In acest sens aduc drept argument prevederile articolului 156^1 din Codul fiscal denumit "Perioada fiscala” asa cum a fost modificat prin legea 76 din 6 mai 2010 privind aprobarea OUG 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal . Prin alineatul (6^1) si alineatul (6^2) din cadrul articolului 156^1 se face reglementeaza in mod expres perioada fiscala pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri.
 
Faptul ca perioada fiscala se schimba numai in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri rezulta si din anexa 2 Instructiuni pentru completarea formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", care prevede ca acest formular se depune in functie de perioada fiscala reglementata prin articolul 156^1: lunar, trimestrial, semestrial si anual. In acest context, prin articolul 156^1, asa cum rezulta din textul de lege anterior prezentat, nu se face referire la operatiunile de prestari intracomunitare de servicii.
 
In concluzie, chiar daca decontul de TVA se depune trimestrial datorita faptului ca firma pe care o reprezentati nu a realizat in anul anterior o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 100.000 euro, declaratia recapitulativa cod 390 se depune lunar, ori de cate ori se realizeaza operatiuni intracomunitare de prestari sau achizitii de servicii.


Daca aveti intrebari legate de activitatea firmei dvs., click AICI pentru un raspuns oferit de specialistii nostri!
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016