Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ministrul Finantelor: Incepand cu 2019 se vor aplica cresterile prevazute in Legea salarizarii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 29 Oct. 2018
Tags: legea salarizarii, cresterea salariului minim pe economie, mfp

Incepand de anul viitor, in sistemul bugetar se va aplica cresterea de 25% prevazuta in Legea salarizarii, a confirmat ministrul Finantelor Publice.

“A fost o discutie la nivelul Guvernului si mesajul este foarte clar: se merge incepand de anul viitor pe ceea ce inseamna Legea 152, Legea salarizarii, adica se va merge pe cresterea pe care am promis-o in programul de guvernare. Anul viitor mergem pe Legea salarizarii care are o crestere, cam 25%, daca nu ma insel”, a oferit asigurari ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, duminica, la o emisiune TV.
Intrebat daca se va aplica masura de inghetare a salariilor bugetarilor, acesta a precizat: “Daca vii cu alte masuri care sa iti compenseze impactul pe care il ai pe o anumita masura, ei (Comisia Europeana, n.r.) nu au niciun fel de problema. Ei cer sa te incadrezi in anumiti indicatori macro pe care ti i-ai asumat, acel deficit sa fie undeva 2,53%, daca nu ma insel, sa fie sub 60% datoria publica. Sunt anumite elemente la care nu ca tine CE, ti le asumi tu ca stat. Noi ne-am asumat ca stat scaderea de deficit an de an cu 0,5%. (...) Deci, anul viitor mergem pe legea salarizarii care are o crestere cam 25% daca nu ma insel”.

De asemenea, acesta a vorbit si despre diferentele foarte mari dintre salariile din sectorul bugetar, fata de cele din sectorul privat, promitand ca pana la finalul anului lucrurile se vor schimba: “Atunci cand am promis Legea salarizarii am spus ca vine la pachet si cu reasezare a administratiei, a zonei publice. Era si este o lipsa de specialisti in administratia centrala, s-au dat salarii, dar nu putem ramane la forma in care suntem astazi ca numar, ca pregatire, ca perfomanta, si aici lucrurile se vor schimba pana la final de an. Nu o sa intru in detalii. Nu ma refer la salarizare, ci la felul in care administratia isi justifica salariile pe care le primesc cei din administratie”.

Pe de alta parte, pe 20 octombrie, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu anunta ca Ministerul Muncii si Justitiei Sociale lucreaza la cresterea salariului minim pe economie inca de la 1 noiembrie.

Asadar, conform unui proiect de Hotarare de Guvern, salariul minim brut pe tara garantat in plata ar putea creste de la 01 noiembrie 2018, diferentiat pentru personalul incadrat pe functii cu nivel de studii superior si pentru personalul cu vechime in munca peste 15 ani. 

Astfel, proiectul propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, sa fie majorat de la 01 noiembrie 2018 la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore,in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 12,43 lei/ora.

Tot de la 01 noiembrie 2018 prin acest proiect de hotarare se propune ca, pentru personalul incadrat pe functii cu nivel de studii superior si pentru personalul cu vechime in munca peste 15 ani, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, sa se stabileasca la 2.350 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore,in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 14,044 lei/ora.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, in medie pe luna in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016