keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozitul pe veniturile nerezidentilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Ian. 2010
Tags: impozit, impozit pe veniturile nerezidentilor

Problema Care este impozitul pe care trebuie sa-l retin atunci cand trebuie sa-i platesc unui nerezident suma de 1.000 euro? Exemplu: factura de servicii este in suma de 1.000 euro, valoare care este ...

Problema
Care este impozitul pe care trebuie sa-l retin atunci cand trebuie sa-i platesc unui nerezident suma de 1.000 euro?

Exemplu: factura de servicii este in suma de 1.000 euro, valoare care este prevazuta si in contract.

Solutie
Te-ai saturat sa rasfoiesti teancuri de carti pentru a gasi o solutie asemanatoare cu cea de care ai tu nevoie? E timpul sa citesti solutii aplicate, gandite de specialisti! 

Potrivit dispoztiilor art. 115 alin. (1), coroborate cu dispozitiile art. 116 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru plata contravalorii serviciilor aveti obligatia sa retineti la sursa impozitul datorat pe veniturile obtinute din Romania de catre nerezident.

Cotele aplicate asupra venitului brut obtinut de nerezident sunt prevazute la alin. (2), art. 116 din legea mentionata. Potrivit lit. c) a acestui alineat, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute, in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115, cu exceptia veniturilor din dobanzile obtinute de la depozitele la termen, depozitele la vedere/conturi curente constituite, certificate de depozit si instrumentele de economisire dobandite anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru care se aplica acea cota de impozit de la data constituirii/dobandirii.

Alegeti sa fiti la curent! OUG 109/2009 aliniaza impozitarea nerezidentilor la cerintele Comunitatii Europene incepand cu ianuarie 2010

Alin. (5) al acestui articol stabileste ca impozitul se calculeaza, respectiv se retine, in momentul platii venitului si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

In baza art. 118 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie, care se aplica asupra acelui venit.

In situatia in care cotele de impozitare din legislatia interna sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri este necesar ca persoana nerezidenta sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala, eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.

Pentru exemplificare (intrucat nu cunoastem tara al carei rezident este persoana in cauza, deci nu stim daca Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital cu tara respectiva), vom considera cota de 16%.

Impozitul se va calcula astfel:
Suma bruta: 1.000 euro
Impozitul datorat: 1.000 x 16% = 160 euro
Suma neta: 1.000 – 160 = 840 euro

Plata impozitului la bugetul de stat se va efectua la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, respectiv in ziua platii facturii.

Articol adaugat la 04 ianuarie 2010

Articol preluat din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/decembrie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016