Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Problema Care este impozitul pe care trebuie sa-l retin atunci cand trebuie sa-i platesc unui nerezident suma de 1.000 euro? Exemplu: factura de servicii este in suma de 1.000 euro, valoare care este ...
Problema
Care este impozitul pe care trebuie sa-l retin atunci cand trebuie sa-i platesc unui nerezident suma de 1.000 euro?
Exemplu: factura de servicii este in suma de 1.000 euro, valoare care este prevazuta si in contract.
Potrivit dispoztiilor art. 115 alin. (1), coroborate cu dispozitiile art. 116 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru plata contravalorii serviciilor aveti obligatia sa retineti la sursa impozitul datorat pe veniturile obtinute din Romania de catre nerezident.
Cotele aplicate asupra venitului brut obtinut de nerezident sunt prevazute la alin. (2), art. 116 din legea mentionata. Potrivit lit. c) a acestui alineat, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute, in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115, cu exceptia veniturilor din dobanzile obtinute de la depozitele la termen, depozitele la vedere/conturi curente constituite, certificate de depozit si instrumentele de economisire dobandite anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru care se aplica acea cota de impozit de la data constituirii/dobandirii.
Alin. (5) al acestui articol stabileste ca impozitul se calculeaza, respectiv se retine, in momentul platii venitului si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
In baza art. 118 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit, prevazuta in conventie, care se aplica asupra acelui venit.
In situatia in care cotele de impozitare din legislatia interna sunt mai favorabile decat cele din conventiile de evitare a dublei impuneri se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri este necesar ca persoana nerezidenta sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala, eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.
Pentru exemplificare (intrucat nu cunoastem tara al carei rezident este persoana in cauza, deci nu stim daca Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si capital cu tara respectiva), vom considera cota de 16%.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Impozitul se va calcula astfel:
Suma bruta: 1.000 euro
Impozitul datorat: 1.000 x 16% = 160 euro
Suma neta: 1.000 – 160 = 840 euro
Plata impozitului la bugetul de stat se va efectua la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, respectiv in ziua platii facturii.
Articol adaugat la 04 ianuarie 2010
Articol preluat din Newsletterul Contabilului 2010 nr. 2/decembrie 2010
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Trei tipuri de venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, clarificate prin OUG 102 din 2013Vanzare teren cu antecontract din 2015. Cum procedam privind regularizarea cotei de TVA in 2016?Servicii de publicitate pe internet - inregistrarea platitor de TVA. Declaratia 390OpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobatePlatitor de TVA - Achizitie teren. Constructie imobil 5 apartamenteUltimele articole
Lista seminariilor web pentru septembrie 2024, publicata de ANAF. Temele sunt diverseSalariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?Este OBLIGATORIU ca veniturile din meditatii sa fie declarate in D212SAF-T: Cum se raporteaza in sistem IMPOZITul pe chirieCum se completeaza D100 pentru a declara IMPOZITul retinut la sursa in cazul veniturilor din chiriiArticole similare
Regularizare TVA nededus ca urmare a depasirii plafonului de 220.000 RONCele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovAtelier TVA 2019: Fii la curent cu modificarile legislatiei interne si europene privind TVARetinerea impozitului pe veniturile nerezidentilor. Termen limita de plataSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Profita de oferta: Consultanta personalizata GRATUITAUltimele articole
Atentie: Vine valul 4 de noutati fiscale 2021! Specialistii explica:MFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVAVenituri obtinute de nerezidenti din Romania. Aplicarea conventiilor de evitarea a dublei impuneriAchizitii de servicii intracomunitare. Tratament fiscal pe veniturile realizate de nerezidentiAchizitia unui soft din SUA. IMPOZIT PE VENITURILE NEREZIDENTILORAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"