keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Constructie speciala. Lamuriri privind declaratiile si termenele aferente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: constructie speciala, declaratii, termen depunere, constructii, impozit, aviz, buget de stat

In randurile de mai jos, analizam cazul unei firme care detine un imobil cu teren. Pe acest teren este amplasata o constructie speciala. La data de 31.07.2014, societatea responsabila pentru realizarea constructiei a emis factura, insotita de aviz si procesul-verbal de receptie al lucrarii. Vom stabili care sunt inregistrarile contabile aferente acestei facturi, precum si ce obligatii de plata si declarative insotesc aceasta constructie.


Mentionam ca respectiva constructie se incadreaza la constructii speciale cu codul de clasa 1.5.12 "Constructii usoare pentru afaceri, comert, depozitare (baraci, magazii, soproane, etc.)" si se inregistreaza in debitul contului 212 " Constructii".

Conform art.249 alin.5 din Codul Fiscal cladire este orice constructie situata deasupra solului si/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinta sa, si care are una sau mai multe incaperi ce pot servi la adapostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalatii, echipamente si altele asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt construite. Incaperea reprezinta spatiul din interiorul unei cladiri. Potrivit art.296^34 din Codul Fiscal constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.

Prin HG 421/2014, publicat in Monitorul Oficial din luna mai, au fost introduse norme de aplicare pentru art. 296^35 din Codul fiscal, respectiv modul de determinare a bazei de impozitare pentru impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat.

Acestea confirma faptul ca impozitul se datoreaza asupra bazei de calcul reprezentand notiunea de "constructie" din clasa 1 din Catalogul mijloacelor fixe adoptat prin HG 2139/2004. Astfel, baza de calcul este soldul contabil al conturilor de constructii existente in patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior din care se elimina terasamentele agricole din subgrupa 1.2.9 si constructiile pentru care se plateste impozit la Directia de impozite si taxe locale.

Prin urmare, avand in vedere definitiile din Codul Fiscal pentru cladiri si constructii, consideram ca nu sunt indeplinite conditiile pentru a incadra foisorul la cladiri, incadrarea la impozitul pe constructii speciale fiind mai aproape de realitate.

Pentru constructia respectiva se va datora impozit pe constructii speciale de 1,5% conform Tilului IX^3 din Codul fiscal si se va declara prin Declaratia 010 pana la 31 ianuarie 2015  prin includerea Impozitului pe constructii speciale in vectorul fiscal, iar pana la data de 25 mai 2015 se va declara prin Declaratia 100 toata obligatia de plata (valoarea foisorului x 1,5%), urmand ca aceasta sa se achite in doua transe: 50 % pana la data de 25 mai 2015 si 50% pana la data de 25 septembrie 2015.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016