Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va reamintim ca Monitorul Oficial, Partea I nr. 495 din 06/07/2015 a fost publicata Legea 186/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Prin acest act normativ au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacsisului, obligativitatea infiintarii registrului de bani personali precum si a prezentarii sumelor de bani deținute de catre personalul operatorului economic la solicitarea organelor de control. Legea va intra in vigoare la data de 09 iulie 2015.
Astfel, incepand cu aceasta data se abroga prevederile introduse prin OUG 8/2015 cu privire la evidenta, inregistrarea si impozitarea bacsisului precum si cele cu privire la registrul de bani personali.
Reamintim ca pana la abrogarea acestor prevederi, operatorii caselor de marcat aveau obligatia sa evidentieze pe un bon fiscal distinct sumele de bani oferite in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Acestia trebuiau sa stabileasca prin regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.
Veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului in perioada de aplicare a prevederilor OUG 8/2015 au fost incluse in categoria veniturilor din alte surse pentru care impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
De asemenea, operatorii caselor de marcat aveau obligatia sa asigure la ora inceperii programului de lucru inregistrarea sumelor de bani detinute de personalul care isi desfasoara activitatea in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, intr-un registru de bani personali. Modelul registrului de bani personali si procedura de inregistrare la organul fiscal au fost aprobate prin OMFP nr. 513 din 30 aprilie 2015.
Autor: Irina Dumitrescu
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 Examen Consultant Fiscal 2024 Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Eliminarea prevederilor privind IMPOZITAREA BACSISULUI. Explicatii ec. Irina DumitrescuPresedintele HORA: Bacsisul dat in mod voluntar, sa fie impozitat!Noile norme modificate din Codul fiscal privind TVA-ul la alimenteStadiul in care se afla proiectul privind IMPOZITAREA BACSISULUI. Aspecte fiscaleSunteti la curent cu prevederile referitoare la utilizarea caselor de marcat din proiectul de OUG?Ultimele articole
Impozitarea persoanelor fizice rezidente: Cum scapi de amenzile pentru nedeclararea impozitelor si taxelorCele mai controversate 47 de studii de caz despre bacsis si registrul de bani personali!Noile praguri privind diferentele nefiscalizate din casele de marcat. Proiect OUGArticole similare
Ordinul nr. 513/2015 pentru aprobarea modelului si continutului registrului de bani personaliComunicat Finante: Modelul registrului de bani personali si procedura de inregistrare la organul fiscalRegistrul de bani personali: respectati prevederile sau veti plati amenda de 9.000 leiArticole similare
Registrul de bani personali: respectati prevederile sau veti plati amenda de 9.000 leiEliminarea prevederilor privind impozitarea bacsisului. Explicatii ec. Irina DumitrescuNoile reguli pentru bacsis si Registrul de bani personali. Prevederile valabile de la 8 maiBacsis cu TVA sau fara? Se declara in decont 300?Cele mai controversate 47 de studii de caz despre bacsis si registrul de bani personali!Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"