Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Arenda in natura

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: arenda, hg 44/2004, tva

Intrebare: O intreprindere individuala plateste arenda datorata pe anul 2011 in natura. Daca arenda datorata in cereale este 2368 kg, facturarea s-a facut la 0.6 leikg =1420,80 ron + 340.09 (TVA aferenta) total factura fiind 1761,79 ron, pe ce suma se taie dispozitia de plata? Pe 1761,79 ron sau 1420,80 ron?

Raspuns:

Este evident ca suma ce se poate stinge intre cele 2 parti este suma maxima datorata de una dintre parti. Intrebarea relevanta din punctul de vedere al dvs este daca trebuie sa colectati TVA la livrarea de cereale in contul arendei pe care o datorati, avand in vedere ca intreprinderea individuala este inregistrata in scopuri de TVA.

In cazul de fata, legiuitorul a prevazut expres obligatia colectarii TVA, deoarece atat redeventa cat si plata in natura a redeventei este considerata o livrare/prestare de servicii individuala separata, conform art. 130 din Codul fiscal, redat in continuare:

"In cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata."

In plus, legiuitorul prin norma metodologica pentru art. 130 din Codul fiscal, regasita la pct. 8 din HG 44/2004 detaliaza serviciile, inclusiv cele agricole, dupa cum urmeaza:

"8. (1) Operatiunile prevazute la art. 130 din Codul fiscal, includ orice livrari de bunuri/prestari de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare, precum:

a) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a serviciului de prelucrare/obtinere a produselor agricole;
b) plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.

(2) Fiecare operatiune din cadrul schimbului este tratata separat aplicandu-se prevederile prezentului titlu in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte."

In exemplul dvs, daca valoarea arendei este de 2000 lei, dvs veti livra cereale in valoare de 1612,9 lei (pret de vanzare fara TVA), la care veti colecta un TVA de 387,1 lei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Arenda in natura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016