Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru anul 2016. Ce etape urmam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 24 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: procedura inregistrare tva, scopuri de tva, cererea, documente tva, contestatie

In randurile de mai jos, va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.91/08.02.2016 a fost publicat OPANAF nr.521/2016 prin care se stabileste procedura de inregistrare in scopuri de TVA si va prezentam, totodata, etapele aferente acestei proceduri.


Aceasta procedura este aplicabila persoanelor impozabile nou infiintate ce doresc, prin optiune, sa fie platitoare de TVA si persoanelor impozabile infiintate in anii anteriori ce nu au atins plafonul cifrei de afaceri care sa le oblige sa fie inregistrate in scopuri de TVA dar opteaza sa fie platitoare de TVA;

Documentele ce trebuie depuse pentru inregistrarea in scopuri de TVA

- Cerere de inregistrare in scopuri de TVA insotita de documentele prevazute de legislatie pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice, respectiv, declaratia 088, pentru persoanele care sunt supuse inmatricularii la Registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art.316, alin.(1), lit.a) din noul Cod Fiscal.

- Declaratie de inregistrare avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea TVA, pentru persoanele impozabile ce nu sunt supuse inmatricularii la Registrul comertului, si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art.316, alin.(1), lit.a) din noul Cod Fiscal. Este cazul persoanelor fizice ce desfasoara profesii libere reglementate individual de legi speciale.

- Declaratie de mentiuni avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea TVA, pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art.316, alin.(1), lit.c) din Codul Fiscal, insotita de documentatia prevazuta de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitate economica, dupa caz.

Dupa depunerea documentatiei, autoritatea fiscala analizeaza cererea si poate aproba sau respinge inregistrarea in scopuri de TVA. Daca este aprobata, autoritatea fiscala emite decizia de inregistrare in scopuri de TVA iar solicitantul este inregistrat in scopuri de TVA incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA. in cazul respingerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA autoritatea fiscala trebuie sa precizeze motivele de fapt si de drept pentru care a fost respinsa solicitarea contribuabilului. Contribuabilul care se considera nedreptatit prin respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA are dreptul sa depuna contestatie in termen de 45 zile de la comunicarea deciziei de respingere a solicitarii.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru anul 2016. Ce etape urmam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016