Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare in scopuri de TVA. Activitati scutite fara drept de deducere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: tva, cifra de afaceri, deducere tva, codul fiscal

Un SRL- cod activitate camin de batrani, serviciu social, care depaseste cifra de afaceri 300.000 in luna iulie 2019, este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA? SRL-ul are toate acreditarile de la ministerul muncii si a serviciilor sociale pentru pastrarea serviciului pentru care a fost infiintata.

Raspunsul specialistului


Pentru a determina daca societatea trebuie sau nu sa se inregistreze ca platitor TVA trebuie sa porniti analiza de la definitia cifrei de afaceri, asa cum este aceasta definita de art. 310 din Codul Fiscal. Astfel, potrivit art. 310 alin. (2) din Codul Fiscal, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderi mici este constituita din valoarea totala a:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate in cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere;
- operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila,in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
- operatiunilor scutite cu drept de deducere; 
- operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f) (operatiuni bancare, de asigurari/reasigurari, arendare concesionare, inchiriere bunuri imobile, de exemplu), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale.
 
Nu se cuprind in cifra de afaceri pentru calculul plafonului de TVA aplicabil intreprinderilor mici livrarile de active fixe corporale si livrarile de active necorporale, daca sunt accesorii activitatii principale.

La determinarea plafonului de 300.000 lei, se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri (cont 419), indiferent daca sunt incasate sau nu.
 
Conform art. 310 alin. (3) din Codul Fiscal, persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 nu se considera ca depaseste plafonul pentru inregistrare in scop TVA.
Presupunem ca activitatea desfasurata de societatea dumneavoastra se incadreaza in prevederile art. 292 alin. (1) lit. i) din Codul Fiscal conform caruia sunt scutite de taxa, fara drept de deducere, prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri strans legate de asistenta si/sau protectia sociala, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati recunoscute ca avand caracter social, inclusiv cele livrate de caminele de batrani. 
 
Normele Metodologice date in aplicarea art. 292 precizeaza ca in sensul art. 292 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, entitatile recunoscute ca avand caracter social sunt furnizorii de servicii sociale prevazuti de Legea asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile ulterioare, acreditati in conditiile legii, pentru activitatea acestora de prestare a serviciilor sociale asa cum sunt acestea clasificate in Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 867/2015.
 
In consecinta, daca societatea dumneavoastra realizeaza doar operatiuni scutite de TVA, fiind acreditata si recunoscuta conform legii (a se vedea mai sus prevederile din Norme Metodologice) nu este obligata sa se inregistreze ca platitor TVA la atingerea plafonului de 300.000 lei. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare in scopuri de TVA. Activitati scutite fara drept de deducere":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016