Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Metoda calcul impozit specific in 2017

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 10 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: impozitul specific, coduri caen, calcul impozit specific, cifra de afaceri, impozit pe venit

Impozitul specific a devenit deja, fara indoiala, un subiect extrem de dezbatut si o modificare legislativa care a nascut deja conflicte in mediul de afaceri si in ce priveste relatia cu autoritatile fiscale, prin prisma unei modificari care scoate de sub incidenta unei facilitati privind cota de 1% impozitul pe venit firmele cu cifra de afaceri de pana la 500.000 euro.

Pentru detalii privind aceasta exceptie exclusa din noile prevederi, va recomandam materialul urmator: Toate firmele din turism, cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, vor plati impozit pe venit!

Va reamintim asadar ca in Monitorul Oficial nr.812/14.10.2016 a fost publicata Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati aplicabil contribuabililor persoane juridice care desfasoara activitati principale si/sau secundare in urmatoarele domenii:

a) hoteluri si alte facilitati de cazare similare (CAEN 5510);
b) facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata (CAEN 5520);
c) parcuri pentru rulote, campinguri si tabere (CAEN 5530); d) alte servicii de cazare (CAEN 5590); e) restaurante (CAEN 5610);
f) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente (CAEN 5621); g) alte servicii de alimentatie (CAEN 5629); h) baruri si alte activitati de servire a bauturilor (CAEN 5630).


Pentru informatii complete va recomandam: Dosar Impozit specific 2017: Norme, exemple, conditii impozit specific in regim mixt si toate informatiile in vigoare!

 

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii:

a) aveau inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus;

b) nu se afla in lichidare.

- Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului si care au inscrisa in actele constitutive ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile enumerate mai sus, platesc impozitul specific incepand cu anul urmator infiintarii;
- Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati din cele enumerate, cu exceptia complexurilor hoteliere, determina impozitul specific prin insumarea impozitului pentru fiecare activitate desfasurata;
- Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei stabilite in anexa corespunzatoare codului CAEN, deci doar cand exista mai multe unitati distincte.  

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare fiecarui semestru.

Suma de plata reprezinta o jumatate din impozitul specific anual. 

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 martie a anului pentru care se plateste impozitul specific; Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific in anul precedent si nu mai indeplinesc conditiile, in anul urmator, aplica sistemul de declarare È™i plata a impozitului pe profit. 

In situatia in care, in cursul unui an, au aparut modificari cu privire la indeplinirea conditiilor care au stat la baza eliberarii certificatului de clasificare, la numarul locurilor de cazare, modificarea suprafetelor, inceperea/incetarea unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN mentionate, contribuabilii calculeaza impozitul specific, in mod corespunzator, incepand cu semestrul urmator acestor modificari. 

In cazul retragerii definitive a autorizatiei de functionare, a certificatului de clasificare pentru toate activitatile, persoana juridica este obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii acestora.  

Baza legala: Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati publicata in MO 812/14.10.2016   

Sursa: AJFP Bistrita-Nasaud

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Zoom fiscal: Metoda calcul impozit specific in 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016