Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Apr. 2025
Facturile de avans. Cota de TVA va fi de 9% sau de 19%
Tags: cota tva, facturi de avans, cota tva 9%, cota tva 19%

Facturile de avans si aplicarea cotei de TVA corespunzatoare se afla, in continuare, printre cele mai importante probleme fiscale ale firmelor. Iar in acest articol vom vedea cum trebuie sa procedati daca va aflati in aceasta situatie.

Avem cazul urmator. Firma detine restaurante in care se organizeaza evenimente. Pentru rezervarile efectuate de persoane fizice, emitem bon fiscal si facturi de avans. Avansul il facturam cu 19% si il stornam cand are loc evenimentul. Produsele consumate la producerea evenimentului sunt cu TVA de 9% pentru care emitem bon fiscal si factura, pe aceeasi factura stornam si avansul, iar rubrica de TVA are o valoare cu minus. Am putea factura si avansul initial cu 9%? Faptul ge ne rator il putem considera producerea evenimentului?

 

Cota TVA pentru facturile de avans

Potrivit art. 291 alin. (4) din Codul fiscal, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei. 

Potrivit art. 282 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine: 

„b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau in tegrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;“ 

In baza acestor prevederi, cota aplicabila in cazul avansurilor este cota aplicabila respectivelor bunuri sau servicii comercializate.

Cand sunt facturate cu 9% facturile de avans

Daca incasati avansuri pentru livrari ce se incadreaza la cota redusa de TVA (din descrierea dumneavoastra, aceasta este situatia in care va aflati), atunci avansurile sunt facturate cu 9%.

Cand sunt facturate cu 19% facturile de avans

Daca incasati avansuri pentru livrari ce se incadreaza la cota standard de TVA, atunci avansurile sunt facturate cu 19%.

Ce se intampla in cazul in care bunurile sunt supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA

Conform pct. 37 alin. (11) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA, la un pret total, si nu se poate stabili o operatiune principala, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate, in caz contrar se considera ca are loc o operatiune complexa unica, aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a pachetului. 

Se excepteaza bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor in conditiile prevazute la pct. 7 alin. (10) lit. a). 

Astfel, daca incasati avans pentru un pachet de bunuri/servicii supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA, fara a putea stabili operatiunea principala, veti factura avansul cu 19%.

Raspunsul a fost oferit de Olga Crevelescu, in Revista de TVA, o publicatie lunara care va permite accesul la solutii profesioniste si actualizate pentru orice problema legata de TVA. Veti gasi aici spete fiscale, noutati legislative, proiecte de acte normative si mai ales cauze relevante pe TVA judecate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Detalii AICI»

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Repartizare dividende dupa cesiunea partilor sociale

Intrebare: SRL cu asociat unic (tatal) cedeaza partile sociale fiului la data de 24.03.2025. In actul constitutiv scrie ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Intrebare: Dupa aprobarea bilantului si conform hotararii AGA semnata de asociatul nou se pot distribui dividende din profitul anului trecut asociatului cedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Lichidare societate. Transfer imobil catre asociat

Intrebare: O firma a achizitionat in anul 2021 o vila prin taxare inversa in valoare de 545000 lei + 103550 lei tva. S-a amortizat valoarea de 45000 lei. Asociatul unic care este si administrator doreste sa lichideze societatea si sa-si treaca apartamentul pe numele lui. Va rugam sa ne spuneti cum procedam in situatia in care vrea sa vanda imobilul sau daca exista alta metoda prin lichidarea patrimoniului sa-si insuseasca bunul. Rugam sa ne dati si o monografie cu calcul de impozite si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016