keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Venituri din arenda. Calcularea si declararea CASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: venituri din arenda, calcul pro-rata, retinere cass, platitor de venituri

In materialul de astazi vom analiza un caz din agricultura, cand un proprietar da in arenda un teren, dar nu vrea sa declare veniturile obtinute astfel. Ce se intampla in acest caz, se mai retine sau se calculeaza CASS? Cum trebuie sa procedeze in acest caz platitorul de venit, ne explica specialistii nostri.

Raspunsul specialistului

Conform art. 174 alin.(5) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II si III sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net sau brut, dupa caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei anuale datorate.
 
Astfel, prin contractul de arenda incheiat cu proprietarii terenurilor, se desemneaza platitorul arendei in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate prin retinere la sursa, in anul in curs precum si transele lunare de contributie astfel incat la nivelul anului contributia sa se plateasca la un venit cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.
 
Platitorul venitului poate fi desemnat platitor al contributiei la sistemul de sanatate in situatia in care venitul din arenda este cel putin egal cu 12 salarii minime. Daca proprietarul terenului obtine si alte venituri astfel incat prin cumularea totala a tuturor veniturilor, nivelul acestora este cel putin egal cu 12 salarii minime, va depune declaratia unica.
In situatia in care venitul din arenda platit este de cel putin 12 salarii minime si proprietarul terenului nu opteaza pentru plata contributiei la sistemul de sanatate de catre platitor se va mentiona acest lucru in contract. Astfel, se va mentiona ca proprietarul terenului este cel care calculeaza si declara contributia la sistemul de sanatate prin depunerea declaratiei unice iar platitorul nu are nicio obligatie in acest sens.
 
In orice situatie este recomandat sa se mentioneze in contract obligatia proprietarului de a-si calcula si de a-si declara contributia la sistemul de sanatate.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016