Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 53/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: legea 53/2015, dreptul de autor, drepturile conexe, platile in avans, contractul de cesiune

Redam prin cele ce urmeaza Legea 53/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu mentiunea ca a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 198 din 25 martie 2015.


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic


Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 60 din 26 martie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 27, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Termenul de protectie a unei compozitii muzicale cu text inceteaza dupa 70 de ani de la decesul ultimului supravietuitor dintre textier si compozitor, indiferent daca acestia au fost sau nu desemnati drept coautori, cu conditia ca, contributia adusa respectivei compozitii muzicale cu text sa fi fost creata in mod special pentru aceasta."

2. La articolul 102, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:     

"Art. 102

(1) Durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti este de 50 de ani de la data interpretarii sau executarii, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul in care fixarea executarii, altfel decat pe o fonograma, face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari legale catre public in decursul acestui termen, drepturile inceteaza la 50 de ani de la prima publicare sau de la prima comunicare catre public, in functie de care dintre aceste date este prima;

b) in cazul in care fixarea executarii pe o fonograma face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari legale catre public in decursul acestui termen, drepturile inceteaza la 70 de ani de la prima astfel de publicare sau de la prima astfel de comunicare catre public, in functie de care dintre aceste date este prima."

3. Dupa articolul 102 se introduce un nou articol, art.102^1, cu urmatorul cuprins:

"Art. 102^1
(1) In cazul in care, la 50 de ani de la publicarea legala a fonogramei sau, in lipsa unei astfel de publicari, la 50 de ani de la comunicarea legala a acesteia catre public, producatorul fonogramei nu ofera copii ale fonogramei spre vanzare intr-o cantitate suficienta sau nu pune fonograma la dispozitia publicului, prin cablu sau fara cablu, in asa fel incat membrii publicului sa aiba acces individual din locul si momentul alese, artistul interpret sau executant poate rezilia contractul prin care a cesionat unui producator de fonograme drepturile asupra fixarii executarii sale, denumit in continuare contract de cesiune.

(2) Dreptul de reziliere a contractului de cesiune poate fi exercitat cu conditia ca producatorul, in termen de un an de la notificarea de catre artistul interpret sau executant a intentiei sale de a rezilia contractul de cesiune in temeiul alin. (1), sa nu desfasoare cele doua activitati de exploatare prevazute la alin. (1).

(3) Dreptul de reziliere nu poate face obiectul unei renuntari din partea artistului interpret sau executant.

(4) In cazul in care pe fonograma sunt inregistrate interpretarile mai multor artisti interpreti sau executanti, acestia isi pot rezilia contractele de cesiune in conformitate cu legislatia nationala aplicabila.

In cazul in care contractul de cesiune se reziliaza in temeiul prezentului articol, drepturile producatorului de fonograme asupra fonogramei inceteaza.

(5) In cazul in care contractul de cesiune prevede dreptul artistului interpret sau executant la o remuneratie unica, acesta are dreptul de a primi de la producatorul de fonograme o remuneratie suplimentara anuala pentru fiecare an intreg imediat urmator celui de-al 50-lea an de la publicarea legala a fonogramei sau, in lipsa unei astfel de publicari, celui de-al 50-lea an de la comunicarea legala a acesteia catre public.

(6) Dreptul de a obtine o remuneratie anuala suplimentara nu poate face obiectul unei renuntari din partea artistului interpret sau executant.

(7) Suma totala pe care producatorul de fonograme trebuie sa o aloce pentru plata remuneratiei suplimentare anuale prevazute la alin. (5) corespunde unui procent de 20% din veniturile pe care producatorul de fonograme le-a obtinut in cursul anului anterior celui pentru care se plateste remuneratia, din reproducerea, distribuirea si punerea la dispozitie a fonogramelor respective, dupa cel de-al 50-lea an de la publicarea legala a fonogramei sau, in lipsa unei astfel de publicari, dupa cel de-al 50-lea an de la comunicarea legala a acesteia catre public.


(8) Producatorii de fonograme trebuie sa furnizeze, la cerere, artistilor interpreti sau executanti care sunt indreptatiti la plata remuneratiei suplimentare anuale, orice informatie necesara pentru asigurarea platii respectivei remuneratii.

(9) Dreptul de a obtine remuneratia suplimentara anuala, astfel cum este prevazut la alin. (5), este gestionat de organismele de gestiune colectiva.

(10) In cazul in care un artist interpret sau executant are dreptul la o remuneratie platita treptat, nici platile in avans, nici reducerile definite in contract nu se deduc din platile efectuate catre artist dupa cel de-al 50-lea an de la publicarea legala a fonogramei sau, in lipsa unei astfel de publicari, dupa cel de-al 50-lea an de la comunicarea legala catre public a acesteia."

4. La articolul 106, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 106

(1) Durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale producatorilor de fonograme este de 50 de ani de la data primei fixari. Cu toate acestea, daca in decursul acestei perioade, fonograma face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari publice legale, durata de protectie a drepturilor este de 70 de ani de la data la care a avut loc prima dintre acestea."

***

Prezenta lege transpune Directiva nr. 2011/77/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de protectie a dreptului de autor si a anumitor drepturi conexe, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 265 din 11 octombrie 2011.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea 53/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016