Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va rog sa ne spuneti daca exista la momentul actual posibilitatea compensarii sumelor pe catre angajatorii le au de recuperat de la CNAS cu sumele pe care le au de platit catre ANAF. Sau daca exista vreo alta solutie pentru aceasta problema, avand in vedere ca sunt sume restante foarte mari. Multumesc!
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 50-249 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 1413
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Incepand cu anul 2023 este foarte posibila aplicarea unui nou mecanism fiscal al compensarii sumelor aferente concediilor medicale din FNUASS pe care statul trebuie sa le restituie angajatorilor, conform unui proiect de lege considerat adoptat tacit la Senat.
Avantajul principal al acestui mecanism consta in reducerea timpulul de asteptare pentru recuperarea sumelor aferente concediilor medicale, angajatorii avand posibilitatea din 2023 sa compenseze, prin intermediul declaratiei 112, taxele salariale datorate.
In prezent, in conformitate cu OUG 158/2005, dosarele de recuperare aferente concediilor medicale din FNUASS, se depun prin intermediul platformei online pentru transmiterea cererilor de recuperare concedii medicale din FNUASS pentru persoane juridice/angajatori. Timpii de asteptare pentru recuperarea sumelor sunt insa foarte mari, angajatorii asteapta chiar si un an, in conditiile in care este prevazut un termen de 60 de zile.
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce trebuie sa faca angajatorii din 2023:
- angajatorii isi pot exercita optiunea compensarii prin inscrierea indemnizatiilor de concediu medical ca debite in declaratia 112 (sub rezerva verificarii ulterioare);
- atunci cand opteaza pentru compensare, angajatorul va depune la casa de asigurari de sanatate anexa 1.1 a declaratiei 112, impreuna cu documentele justificative ale concediilor medicale acordate, pana la termenul formularului fiscal (data de 25 a lunii urmatoare);
- compensarea indemnizatiilor de concediu medical se va putea face cu taxele salariale (impozit, CAS,CASS,contributie asiguratorie).
In expunerea de motive realizata de initiatorii proiectului se arata ca:
Pentru a raspunde problemei intarzierilor majore in decontul sumelor solicitate din Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si pentru a evita blocajele in activitatea economica a angajatorilor, propunem un mecanism de compensare intre sumele datorate de catre angajator statului (contributia pentru munca, impozitul pe salarii, contributia de asigurari sociale de sanatate, contributia de asigurari sociale) si sumele aferente concediilor medicale, conform OUG 158/2005.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Organizare spectacole. Cota TVA. Inregistrari contabileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"