Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Directiva 96/71/CE a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale si Hotararea Guvernului nr. 104/2007 pentru reglementarea procedurii specifice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei.
Astfel, asemeni directivei, legea romana prevede urmatoarele situatii in care poate interveni detasarea din alte state membre UE in Romania:1. Detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.
Intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea in Romania fac dovada existentei raportului de colaborare dintre ei numai prin contract incheiat in forma scrisa. Beneficiarul prestarii de servicii are obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, la cerere acest contract.
2, Detasarea unui salariat la o unitate situata pe teritoriul Romaniei sau la o intreprindere care apartine unui grup de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.
Salariatul este detasat pe baza documentelor incheiate intre intreprinderea straina care detaseaza salariatii si unitatea/intreprinderea situata pe teritoriul Romaniei care vor contine inclusiv lista nominala a salariatilor detasati. Unitatea/intreprinderea situata pe teritoriul Romaniei are obligatia de a detine aceste documente pe toata perioada in care utilizeaza salariati straini detasati si de a le pune la dispozitia inspectorilor de munca ori de cate ori sunt solicitate.
3. Punerea la dispozitie a unui salariat, de catre o intreprindere de munca temporara sau agentie de plasare, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea de munca temporara sau agentia de plasare.
Intreprinderea utilizatoare a salariatului strain are obligatia de a prezenta inspectorilor de munca, la cerere, contractul de punere la dispozitie incheiat cu intreprinderea de munca temporara sau cu agentia de plasare straina.
Angajatorii din alte state membre UE care detaseaza lucratori in Romania au urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a transmite o comunicare privind detasarea salariatilor conform anexei 1 la HG 104/2007, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile anterior inceperii activitatii salariatilor detasati pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. O copie a comunicarii se transmite si beneficiarului prestarii de servicii, la aceeasi data la care a fost transmisa inspectoratului teritorial de munca.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
b) obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca orice modificare a elementelor prevazute in anexa nr. 1 la HG 104/2007, in termen de 5 zile de la data producerii acesteia;
c) in situatia in care intreprinderea detaseaza un salariat strain care este cetatean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, aceasta va completa o declaratie, potrivit careia salariatul respectiv indeplineste conditiile legale de munca din statul membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European in care intreprinderea straina este stabilita. Declaratia se transmite, in limba romana, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea, cu minimum 5 zile inaintea inceperii activitatii salariatului cetatean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, detasat pe teritoriul Romaniei.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Informare ITM: Noi modificari privind DETASAREA salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationaleDiurna soferi, conform Legii 72/2022. Cum pot fi acordate sumele fara a fi impozitate?Munca prin agent de munca temporara VS. Contract „clasic†de munca pe perioada determinataDeplasari interne si externe. Documente justificative si legislatia in vigoare pentru E-Transport si E-FacturaNoi reglementari cu privire la angajarea strainilorUltimele articole
Firme care trimit angajati in delegatie. Ce cheltuieli pot fi decontate?Reincadrarea fiscala a sumelor acordate sub forma indemnizatiei de delegare. Procedura de aplicare conform Ordinului 874/2023Material ANAF: Procedura prin care pot fi reincadrate fiscal sumele acordate sub forma indemnizatiei de delegare sau de detasareCare este termenul legal pentru SOLDAREA indemnizatiei de detasare transnationala?Normele privind DETASAREA transnationala, modificate de Ministerul Muncii (Proiect de Hotarare)Articole similare
ANOFM anunta peste 20.000 de locuri de munca vacante la nivel national. Domeniile in care se cauta lucratoriANOFM anunta 19,562 locuri vacante de munca la nivel national si in reteaua EURESANOFM: La inceput de 2024 exista 43.800 locuri de munca vacante la nivel nationalFirmele de munca temporara dau in judecata ANAFSPATIUL EUROPEAN de cercetare. Noi masuri europeneUltimele articole
ANOFM: Peste 59.000 locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURESArticole similare
Ce declaratii se depun la ANAF in decembrie 2016?Codul fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de Legea 112/2022Firmele nu mai sunt obligate sa certifice declaratiile fiscale. Noutati OUG 8/2014Obligatii declarative referitoare la TVA cu termen in luna aprilie 201112 intrebari si raspunsuri ANOFM cu privire la masurile de sprijin in contextul pandemiei Covid-19. OUG 92/2020 si OUG 132/2020Ultimele articole
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a DECLARATIEi 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciVineri, 20 decembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii importanteCum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"