keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Tratament TVA pentru efectuarea cheltuielilor sociale incadrate in plafon

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: cheltuieli de intretinere, tvan, deducere tva

O societate comerciala detine o baza sportiva pentru care realizeaza cheltuieli de intretinere si functionare. Aceste cheltuieli sunt inregistrate in cheltuieli sociale si se incadreaza in limita de deductibilitate prevazuta la art. 25 alin. (3) din Codul fiscal.

TVA-ul aferent facturilor primite de la terti in aceste scopuri este deductibil? Specialistul nostru va raspunde la aceasta intrebare
 

Raspunsul specialistului

Cheltuielile de intretinere si functionare se reflecta in contabilitate in conturi din clasa 6. Cheltuielile de intretinere si functionare nu pot fi considerate cheltuieli sociale deoarece baza sportiva este proprietatea societatii. Salariatii primesc numai permisiunea de acces in incinta respectiva.

Accesul intr-o baza sportiva (sali de sport, terenuri) nu este prevazut ca neimpozabil din punct de vedere al impozitului pe venit sau al contributiilor, deci va fi considerat, in opinia mea, avantaj in natura. Nu este necesara mentionarea la cheltuieli sociale, deoarece sumele reprezentand avantaje in natura sunt deductibile integral, fiind cheltuieli cu salariile, impozitate pe statul de salarii.
Deci, la „alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern” ar trebui prevazute acele bunuri/servicii acordate salariatilor care sunt neimpozabile la nivelul salariatului. Acestea sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal. Daca la cheltuieli sociale este mentionat accesul la baza sportiva, el se va impozita oricum ca avantaj in natura, devine venit de natura salariala si, prin urmare, cheltuiala deductibila integral.

Evaluarea utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii se efectueaza conform pct. 12 alin. (5) si (6) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
In opinia mea, baza sportiva nu este destinata in folosul unor operatiuni din cele mentionate la art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, iar societatea nu are dreptul sa deduca TVA din facturile respective (TVA va majora cheltuiala inregistrata).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016