Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli cu combustibilul. Deductibilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mai. 2011
Tags: tva, codul fiscal, masini, combustibil, venituri impozabile

Problema:1. Firma are un autoturism proprietate cu care face aprovizionarea de marfa, transporta numerarul la banca si intre punctele de lucru si caserie, transporta piese de schimb pentru utilajele ...

Problema:
1. Firma are un autoturism proprietate cu care face aprovizionarea de marfa, transporta numerarul la banca si intre punctele de lucru si caserie, transporta piese de schimb pentru utilajele din dotare si diferite alte materiale care participa la buna desfasurare a activitatii ducand astfel la generarea de venituri. Alimentarea cu combustibil se face de maxim doua ori pe luna.
2. Firma are un contract de comodat cu administratorul firmei pentru o Dacia Break pe care o foloseste integral pentru tot acele activitati de la punctul 1. Alimentarea cu combustibil se face aproape zilnic, masina fiind exploatata la maximum datorita consumului mic de combustibil si a cheltuielilor de intretinere reduse.

Pentru ambele masini exista bonuri fiscale de combustibil, ordine de deplasare (delegatie), foi de parcurs, FAZ-uri.
Va rugam sa ne confirmati daca sunt sau nu aceste cheltuieli si TVA aferenta lor deductibile.

Solutie:
In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru  determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Alin. (4) lit. t) al acestui articol stabileste ca, in perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia situatiei in care vehiculele se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
   1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
   2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
   3. vehiculele utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.
 
Astfel cum prevede art. 1451 alin. (1), in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce TVA aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
   a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
   b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
   c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
   d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.
 
Conform normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, vehiculele destinate exclusiv utilizarii de agenti de vanzari reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor. Se limiteaza deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari.
 
Asadar, in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile la determinarea profitului impozabil numai in masura in care vehiculele sunt folosite exclusiv pentru a  servi activitatilor prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) mai sus citat.
De asemenea, TVA aferenta combustibilului este deductibila daca vehiculele sunt utilizat exclusiv pentru activitatile exceptate, in folosul unor operatiuni taxabile.
 
In cazul prezentat, daca autoturismele se incadreaza in aceste categorii, cheltuielile cu combustibilul pot fi considerate deductibile daca autoturismele sunt utilizate exclusiv de agenti de vanzari, respectiv de angajatii ai societatii care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor.
Utilizarea exclusiva a autovehiculelor de catre agenti de vanzari va rezulta din:
- obiectul de activitate al societatii,
- foile de parcurs din care sa rezulte ca numai agentii de vanzari utilizeaza autovehicule,
- orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate.
 
Daca autoturismele nu se incadreaza in aceste categorii (destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri), fiind utilizate in scopul obtinerii de venituri impozabile cheltuielile cu combustibilul sunt deductibile integral. TVA este deductibila daca autoturismele sunt utilizate in folosul unor operatiuni taxabile.
 
Aceste prevederi sunt aplicabile si in situatia in care autoturismul este utilizat in baza unui contract de comodat. In baza contractului incheiat intre parti, comodatarul suporta, de la data preluarii autoturismului, cheltuielile necesare folosirii acestuia: combustibil, piese de schimb, alte consumabile, repararea defectiunilor aparute ca urmare a folosirii in conditii normale a bunului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli cu combustibilul. Deductibilitate":
Rating:

Nota: 4.39 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016